U Avganistanu dve osobe položile zakletvu na mesto predsednika zemlje

Obojica su inauguraciju održali u isto vreme

  • 1
Avganistan Ašraf Gani Foto: Tanjug/AP

Avganistanski predsednik Ašraf Gani položio je zakletvu za drugi mandat, ali njegov glavni suparnik za tu dužnost odbio da prizna inauguraciju, i održao je vlastitu ceremoniju polaganja zakletve kao suparnički predsednik.

Televizijski snimci pokazuju Ganija kako daje zakletvu u predsedničkoj palati u Kabulu na svečanosti kojoj prisustvuje veći broj stranih diplomata, uključujući posebnog predstavnika Zalmaja Kalilzada.

Predsednički kandidat i suparnik na spornim izborima Abdulah Abdulah održao je vlastitu ceremoniju u isto vreme čime je pokazao da pregovori između dva tabora i Kalilzada u svrhu postizanja dogovora nisu bili uspešni.

Avganistan Abdulah Abdulah Foto: Tanjug/AP

Kako obojica tvrde da polažu pravo na mesto predsednika, Avganistan bio mogao da upadne u politički haos, samo nekoliko dana nakon što su SAD i talibani potpisali sporazum o povlačenju međunarodnih snaga predvođenih SAD.

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    10. mart 2020 | 07:34

    Sredili problem Amerikanci. Sada Avganistan ima dva (2) predsednika drzave. To je diplomatija! Bitno je da nema vise sukoba nasilja nerazumevanja.. Do sutra. Inace, Amerika ne pregovara sa teroristima, a Talibani su na toj njihovoj listi-ali i glavni ucesnici jako uspelih pregovora! Nemoguce je izmeriti jad sirom sveta koji satire..jer Amerika pomaze.. Ne vidi onaj ko ne zeli da vidi. Sramota je sve to za celo covecanstvo, najvise za najmocnijeg..Severnu Koreju mozda?? Na CNN pisu da. Ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA