≫ 

I posle Putina, Putin: Rusija ukida ograničenje na broj predsedničkih mandata

Neki politički analitičari saglasni su u oceni da će ovaj potez pomoći Putinu da dodatno učvrsti svoju poziciju na vlasti u Rusiji

  • 10
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruska Duma danas je odobrila ustavni amandman, koji je podnela poslanica iz stranke Ujedinjena Rusija Valentina Tereškova, o ukidanju ograničenja broja predsedničkih mandata.

Prema inicijativi, amandman se "odnosi na pojedinca ko je bio i (ili) se nalazi na položaju ruskog predsednika, ne uzimajući u obzir broj mandata, tokom kojih je on i (ili) je na toj funkciji u vreme kada na snagu stupi amandman na ruski ustav " i ne isključuje mogućnost da ponovo zauzme položaj šefa države, preneo je TASS.

Rusi će o ovom i drugim ustavnim amandmanima glasati na referendumu 22. aprila, a neki analitičari smatraju da je ovaj potez Vladimira Putina pokušaj da dodatno učvrsti svoju moć u Rusiji.

Ostavka Medvedeva i Putinova "igrarija"

Da, podsetimo, Dmitrij Medvedev dao je ostavku 15. januara nakon obraćanja Vladimira Putina o stanju nacije u Federalnom parlamentu. Saopštenje je mnoge sačekalo nespremne, a mnogi analitičari su tada rekli da je reč o dobro osmišljenoj taktici.

Naime, Putin je tada u govoru naciji predložio ustavne promene koje bi donele povećana ovlašćenja parlamenta i vlade. On je predložio da se Ustavom omogući poslanicima da imenuju premijera i članove vlade. Mnogi veruju da je ovo još jedna Putinova "igrarija", kojom će omogućiti sebi da ostane na vlasti nakon 2024. godine, kada mu ističe i drugi predsednički mandat.

Video: Dvadeset godina vladavine Vladimira Putina

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    10. mart 2020 | 17:18

    I treba da bude dozivotni predsednik,jedini koji je vratio Rusiju na mesto koje joj pripada .

  • Aca

    10. mart 2020 | 17:13

    Ziv bio ljudino!!!

  • nikolas

    10. mart 2020 | 17:05

    MORA DA OSTANE JOS DABI OJACAO VOJNO RUSIJU OD NATO SVETSKIH AGRESORA I UBICA SIROM SVETA !!! SAMO VELIKI ARSENAL NUKLEARNOG ORUZJA I SUPERSONICNIH RAKETA SA ATOMSKIM GLAVAMA ODVRACA NATO OD RATA KOJI VEC DECENIJAMA SPREMAJU!! MI ZNAMO KAKO JE KRVAV NATO OKUPATOR I KAKO SU SRBIMA VADJENI ORGANI !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA