Reči doktorke iz Vuhana koje bi vlasti da sakriju: Fotografija jedne reči izazvala haos u bolnici

Bila je ukorena što je htela da upozori javnost, a sada se njen intervju briše zbog cenzure

  • 0
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Doktorka Aj Fen iz Vuhana progovorila je nakon nekoliko meseci zabrane da priča o korona virusu. Ona je odmah uočila opasnost kad se susrela sa prvim obolelim i ubrzo je primetila da se virus prenosi sa čoveka na čoveka, mnogo pre nego što je to zvanično potvrđeno, piše The Guardian.

U intervjuu koji vlasti pokušavaju da obrišu sa društvenih mreža, doktorka Fen, direktorka urgentnog odeljenja u Centralnoj bolnici u Vuhanu, priča o svojim iskustvima sa koronavirusom od njegovog izbijanja do danas, kritikujući rukovodstvo bolnice što je zataškavalo rana upozorenja. Ona je ovaj intervju dala za kineski časopis „Renwu“ i u njemu otkriva da je bila ukorena nakon što je još u decembru svoje nadređene i kolege obavestila o pojavi virusa sličnog Sarsu.

Sada kada je COVID-19 odneo više od 3.000 života u Kini, uključujući i živote četiri doktora iz ove bolnice, od kojih je jedan bio oftamolog Li Venliang, uzbunjivač koji je podizao svest o koronavirusu, Aj je odlučila da rizikuje svoj posao, pa čak i da bude stavljena u pritvor, samo kako bi progovorila o stanju u Vuhanu.

- Da sam znala šta će da se desi, ne bih marila za ukor. Pričala bih o onome što sam znala svima, gde god bih mogla – kaže ona u intervjuu.

Od utorka do danas njen intervju je bio postavljan na kineske društvene mreže i birsan sa njih, a „Renwu“ je uklonio članak, dok se Aj nije javljala na telefon. Korisnici interneta su reagovali brzo kako bi sačuvali članak, pa su počeli da objavljuju fotografije teksta.

Nova verzija članka, koja je nastala sa ciljem da se izbegne cenzura, proširila se internetom, a jedna od njih napisana je delimično emotikonima, druga Morzeovom azbukom, a treća pinjinom (pomoćnim kineskim latiničnim pismom).

Doktorka Fen je 30. decembra primila nekoliko pacijenata sa simptomima gripa koji nisu reagovali na uobičajene metode lečenja. Kada je dobila rezultate jednog slučaja iz laboratorije, videla je da na njima piše „Sars koronavirus“. Nakon što je izveštaj pročitala nekoliko puta, oblio ju je hladan znoj.

Zaokružila je na njemu reči Sars, fotografisala izveštaj i poslala ga bivšem kolegi iz medicinske škole, koji je bio doktor u drugoj bolnici u Vuhanu. Do večeri se fotografija proširila u medicinskim krugovima Vuhana, pa ju je Li Venliang objavio i tako je ona postala prvi dokaz o epidemiji.

Te noći Aj je dobila poruku iz bolnice u kojoj joj je napisano da informacije o misterioznoj bolesti ne treba da se šire kako se ne bi izazvala panika. Dva dana kasnije disciplinarna inspekcija ju je ukorila zbog „širenja glasina“ i „narušavanja stabilnosti“.

Osoblju je bilo zabranjeno da razmenjuje poruke i fotografije u vezi sa virusom, pa je sve što je Aj mogla da uradi bilo da traži od svojih kolega da nose zaštitna odela i maske, bez obzira na to što su im nadređeni rekli da to ne rade. Zaposlenima u svom odeljenju je naložila da nose zaštitne jakne ispod doktorskih mantila.

- Gledali smo kako nam dolazi sve više pacijenata i kako se radijus infekcije širi – kaže ona i ističe da su shvatili da je radijus veliki kada su primili prvog pacijenta koji nije imao veze sa marketom morske hrane, na kojem su se, prema zvaničnim informacijama, zarazili prvi pacijenti.

Kineske vlasti su u međuvremenu insistirale na tome da nema razloga da se veruje da se ovaj virus prenosi međuljudskim kontaktom.

- Znala sam da se radi o prenosu sa čoveka na čoveka – kaže Aj.

Dan nakon što su kineski zvaničnici konačno potvrdili da se virus prenosi međuljudskim kontaktom, 21. januara, broj bolesnih stanovnika u sobi za hitne slučajeve već je dostigao 1.523 u jednom danu – što je tri puta više nego ranije.

Aj je u intervjuu opisala trenutke koje nikad neće zaboraviti: starijeg čoveka koji bledo gleda u doktora koji mu daje smrtovnicu njegovog sina starog 32 godine i čoveka koji je bio toliko bolestan da nije mogao da izađe iz automobila u kojem je bio – dok je ona došla do njega, preminuo je.

Jednom je uspela da sredi da se tašta jednog muškarca prebaci na intenzivnu negu, a dok joj je on zahvaljivao, pacijentkinja je preminula.

- Znam da je to trajalo samo nekoliko sekundi, ali to „hvala“ mi je teško palo. Da li je jedan život mogao da se spasi dok je ova rečenica izgovarana? – pita se doktorka.

Tokom poslednja dva meseca Aj je gledala kako joj se kolege razboljevaju i njih četvoro već je umrlo od koronavirusa. Među njima je bio i Li Venliang, čija smrt je izazvala bes cele nacije.

U ranim danima epidemije, zvaničnici javne bezbednosti u Vuhanu kaznili su osam ljudi zbog „širenja glasina“, ali nije poznato da li je Li bio jedan od njih. Nekoliko prijatelja pitalo je Aj da li je i ona bila uzbunjivač.

- Ja nisam uzbunjivač. Ja sam samo obezbedila zviždaljku – izjavila je doktorka Fen.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA