≫ 

U Milanu se moglo i na kafu i u šoping, ali ko sedne u auto bez ovog dokumenta, ide pravo u zatvor

Bizarne vesti pune medije, građani neće lako da se povinuju naredbi vlasti

  • 3
Milano, Italija, koronavirus Trg tri Tornja, luksuzna zona City Life / Foto: M. M.

Na Trgu tri tornja u Milanu, centru Lombardije koja se smatra epicentrom epidemije korona virusa u Italiji, zabeležene su fotografije koje svedoče o tome da je grad utihnuo, ali i da se apel vlasti na građane o "primirivanju" ne poštuje u potpunosti.

Naime, na spomenutom trgu, u krugu poslovnih zgrada, nedaleko od jednog tržnog centra, inače se može sresti više od 5.000 ljudi, koliko ih je tu zaposleno. Fotografije svedoče da ih je zatečeno 50-ak, a kako otkriva izvor portala Telegraf.rs, reč je o posetiocima barova i restorana.

U istom tom krugu nalaze se ugostiteljski objekti koji prema vladinoj odredbi mogu raditi do 18 časova i upravo tu okupio se nemali broj ljudi, "previše za zabranu", prema rečima našeg izvora.

Dokument neophodan za kretanje, Lombardija Dokument nophodan za kretanje; zaprećena kazna za nepoštovanje - zatvorska ili novčana Foto: M. M.

U noći između subote i nedelje italijanska vlada donela je zabranu kojom se apeluje na ljude da ostanu kod kuće, te da izlaze samo u slučaju odlaska na posao, u apoteku ili kod lekara, kao i u slučaju nabavke nužnog.

- Ludo je to što su tržni centri otvoreni radnim danima - saznajemo čemu su se i Italijani načudili.

Prodavnice, kako nam je otkriveno, rade normalno i dobro su snabdevene. Ipak, napravljen je neki red. Pred njima ljudi stoje u liniji čekajući da im dozvole ulazak. Pušta se određen broj kupaca, kako se ne bi pravila gužva, dok se ispred održava bezbedno odstojanje od jednog metra.

Posavetovani su i da se ne grle, ne ljube i ne rukuju. Dozvoljeno im je bavljenje aktivnostima na otvorenom, ali takođe uz poštovanje bezbednog rastojanja. Ipak, nije tajna da se ni toga ne pridržavaju.

U povratku sa trčanja, svedoči izvor, pojedinci rekreativci sretali su karabinjere koji su parku zaustavljali starije i savetovali ih da se vrate na sigurno.

Takođe u vezi sa kretanjem, kuriozitet je postojanje još jednog dokumenta. Namenjen je svima koji se kreću iz mesta u mesto vozom, kolima, pa i avionom; još se ne odnosi na gradski prevoz. Obavezno je imati ga kod sebe, u suprotnom zaprećena je kazna od tri meseca zatvora ili 206 evra.

U dane povišenog opreza, negde panike, negde prkosa, kroz tamošnje medije provuče se i poneka čudnovata informacija. Upravo iz medija građani su saznali da je kažnjen 17-godišnji mladić jer je želeo da se vidi sa devojkom; da je kažnjena i jedna porodica koja je sa prijateljima proslavljala ćerkinu diplomu. Kažnjene su i dve devojke koje su prošetale konja usred pustog Milana, tvrdeći da nisu znale za zabranu.

Od 12.462 obolela, prema navodima Italijanskih medija, čak 7.280 slučajeva prijavljeno je u Lombardiji. Ukupan broj mrtvih porastao je na 827, od čega je u proteklih 24 sata umrlo njih 196.

Do momenta objave ovog teksta, stigla je informacija o uvođenju drastičnih mera za celu Italiju, te se po najnovijoj odluci zatvaraju i kafići i restorani. Radiće samo apoteke i prehrambene prodavnice.

(B. P. - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA