Otkrivena istina: Vlasti u Kini decenijama pomažu epidemiju virusa, poput SARS-a i korone?

U naučnim krugovima, oduvek je postojala strepnja da će kineske pijace žive robe nastaviti da izvoze zarazne bolesti

  • 2
Imunitet Foto: Pixabay

Kina je tokom 1970-ih bila suočena sa nezamislivom glađu, koja je odnela 36 miliona života. Pošto vlasti nisu bile u stanju da osmisle delotvoran državni sistem kojim bi se hranilo stanovništvo od 900 miliona ljudi, 1978. su ozakonili privatno preduzetništvo u domenu stočarstva.

Velike kompanije brzo su ostvarile monopol nad mesnim prerađevinama od živine, svinja i goveda. Kako bi se nadmetali sa njima, sitni privrednici i farmeri su se okrenuli trgovini divljim vrstama.

Kineske vlasti ohrabrivale su svoje sunarodnike da na sve moguće načine izađu iz bede, te su podržali i sitne privrednike u svojoj delatnosti, a 1988. donosi se zakon o zaštiti divljih životinja koji naglašava da su one resursi u posedu države, što znači da su na usluzi građanim Kine. Tada dolazi do ekspanzije u uzgoju i preradi mesa divljih životinja, od čega nastaje prava industrija distribuirana putem pijaca žive robe.

Upravo te pijace žive robe su stecište epidemije virusa životinjskog porekla, poput SARS-a 2003. ili Covid-19, koji i trenutno hara planetom. Postoje dokazi da je korona virus iz Vuhana potekao od slepih miševa koji su zarazili ljuskavce, iliti, pangoline. Obe životinjske vrste mogu se naći na kineskom tržištu divljih životinja, pa ne čudi što se virus preneo sa ljuskavaca na ljude.

Životinje se guraju u kaveze koji se potom naslažu jedan na drugi. One koje su na dnu bivaju zasute svim mogućim telesnim tekućinama koje životinje iznad izbacuju. Tako dolazi do zaraze, a na ljude se ona prenosi kada stupaju u kontakt sa ili konzumiraju zaraženo mesto, kako objašnjava za Vox profesor Piter Li, sa američkog Univerziteta u Hjustonu.

Korona virus, koronavirus, Austrija, Beč Korona ispraznila evropske metropole Foto: Tanjug/AP

Epidemija SARS-a 2003. bila je prilika da se osigura bezbednija budućnost

Kada je 2003. izbila epidemija SARS-a, koji je takođe korona virus, utvđeno je da je izvor zaraze pijaca žive robe u gradu Fošan, u provinciji Guandung. Naučnici su otkrili da je potekao od jedne vrste slepih miševa, dok je posrednik u ovom slučaju bila zver po imenu cibetka, još jedna u nizu divljih vrsta prodavanih na ovim pijacama.

Vlada Kine je tada odlučila da privremeno zabrani trgovinu divljim životinjama, ali je ta odluka bila kratkog veka. Štaviše, oni su 2016. odobrili i trgovinu pojedinim ugroženim vrstama, poput tigrova, što je do tada bili nezakonito. Sa izbijanjem epidemije novog korona virusa iz Vuhana, vlasti su ponovo zabranile uzgoj divljih životinja, s tim što građani Kine ovoga puta u velikom broju zahtevaju da zabrana bude trajna.

Iako ova industrija ne predstavlja pozamašan deo BDP Narodne republike Kine, njihov lobi je veoma jak, pa tamošnja vlada nastavlja da im popušta, kako to opisuje profesor Li. On dodaje da se obično stanovništvo ne hrani divljim životinjama, već da je ono u potražnji samo kod imućne manjine. Njima se divlje životinje plasiraju kao izvori seksualne snage, jakog tela i nadljudskog zdravlja. U stvari, ova grana privrede predstavlja ozbiljan rizik po globalno zdravlje.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    13. mart 2020 | 09:51

    Kako profesor Piter Li, sa američkog univerziteta objašnjava da se njihov predsednik sastaje sa ljudima koji imaju virus a da ne oboli? Da li oni već imaju lek za taj virus? Obično onaj ko proizvede zarazu pravi i lek protiv iste i onda je pusta među ljude.

  • baba smilja iz darosave

    13. mart 2020 | 16:03

    uvek je neko drugi kriv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA