≫ 

Kanađani tvrde: Našli smo lek za korona virus, napravili smo ga za 20 dana

Izvršni direktor ove kompanije tvrdi da su došli do brzog rezultata koristeći jedinstvenu tehnologiju

  • 7
Koronavirus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Kompanija “Medikago” iz Kanadi tvrdi da je našla lek za smrtonosni korona virus koji je do sada usmrtio više od 4.000 ljudi i zarazio više od 130.000 osoba.

Kako se navodi, oni su napravili vakcinu samo 20 dana pošto su dobili genetsku sekvencu virusa, koristeći jedinstvenu tehnologiju i nadaju se da će uskoro moći da je predlože nadležnim vlastima za testiranje i odobrenje.

Izvršni direktor rekao je da kompanija može da napravi 10 miliona vakcina mesečno i dodao da će, ukoliko sve regulative budu ispoštovane, vakcina u novembru biti dostupna. Iako “Medikago” nije jedina laboratorija koja tvrdi da je našla lek, Klark stiče da je jedinstvena metoda kojom su došli do vakcine daleko pouzdanija.

Kako su došli do vakcine?

Klark je kazao da su uspeli da razviju brzo vakcinu, jer su koristili bilje, a ne kokošja jaja kao “bioreaktor” za uzgajanje proteina za vakcinu protiv korona virusa. “Medikago” ne radi sa živim virusom, već naučnici ubacuju genetičku sekvencu u soj bakterije, koji zatim preuzimaju biljke, te se na taj način dobija protein za vakcinu.

Ukoliko virus mutira, kako se inače očekuje, Klark je rekao da u tom slučaju samo treba da se “apdejtuje” proizvodnja korišćenjem novih biljaka.

Doktor, sestra, vakcina, vakcinacija Foto: Shutterstock

- To je razlika između nas i metoda na osnovnu kokošjih jaja - kazao je Klark.

Procedura za vakcine

Novi lekovi i vakcine obično moraju da prođu rigorozan sistem kliničkih testiranja. U prvoj fazi lek se testira na maloj grupi kako bi se utvrdila njegova bezbednost, druga uključuje istraživanje koliko je vakcina efektivna u većoj grupi, a u trećoj fazi koristi se ta veća grupa i prate se efekti vakcine.

Klark je istakao da je korišćenjem biljaka mnogo lakše da se naprave veće količine ove vakcine.

- Naš plan je da se počne sa testiranjem na ljudima, u prvoj fazi, negde oko jula. Onda bi dalje zavisilo od regulatornih tela kako bi se dalje odvijala provera vakcine. Naš cilj je da kompletno testiranje bude gotovo u novembru, čime bi vakcina bila dostupna javnosti - kazao je on.

Video: Prelepa manekenka bez panike saopštila da je zaražena korona virusom

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. mart 2020 | 13:30

    Do novembra ce svi da se zaraze... I da se obrne novi Krug 😅

  • Bojan

    13. mart 2020 | 13:54

    Ko prvi pronadje lek taj je pustio virus.

  • Mirjana

    13. mart 2020 | 13:15

    Nisam panicar , u mojoj porodici su preduxete sve mere prevencije, ali se brinem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA