≫ 

Donald Tramp se pokazao katastrofalnim u rešavanju krize nastale zbog korona virusa

Uprkos upozorenjima sopstvenih stručnjaka, američki predsednik se navodno oslanja na relativno nizak broj obolelih kao dobar znak

  • 5
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Korona virus je prouzrokovao jednu od najkritičnijih situacija sa kojom je američki predsednik Donald Tramp do sada bio suočen. Njegova izrazita sebičnost, oslanjanje na predosećaj, nauštrb preporuke stručnjaka, i sklonost ka tome da traži krivca u svakome kada nešto pođe po zlu - sve su to razlozi zbog kojih ga mnogi smatraju najgorom osobom za obavljanje ovako moćne funkcije u jeku pandemije, ističe The Guardian.

Da bi se obuzdala rastuća pretnja, neophodna je saradnja na globalnom nivou, možda više nego ikad još od Drugog svetskog rata. Pa ipak, Tramp i njemu slični lideri širom sveta ugrožavaju samu ideju međunarodne solidarnosti. Američki predsednik je u nedavnom obraćanju naciji, tek drugom u svom mandatu, iznenadio članice Evropske unije odlukom da se letovi iz Evrope obustave i nije se prethodno konsultovao sa njima.

Strani virus

Tramp je u početku poricao da postoji opasnost od širenja zaraze, prozvavši virus izmišljotinom svojih političkih protivnika iz američke Demokratske partije, da bi ga potom okarakterisao kao virus iz inostranstva. Postoji ozbiljna zabrinutost zbog predsednikovih izjava koje pobuđuju ksenofobiju i rasizam. Broj obolelih u SAD se trenutno čini manjim u odnosu na većinu Evrope, što se može objasniti činjenicom da su tek nedavno počeli da vrše testiranje na Covid-19.

Među evropskim zemljama za čije građane ulaz u SAD nije zatvoren su Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, što su mnogi istakli kao nelogičan potez, ako je cilj da se širenje korona virusa obuzda. Kao jedan od mogućih razloga za njihovo izuzimanje navodi se i činjenica da američki predsednik tamo poseduje terene za golf, te da tako nastoji da sačuva svoju investiciju od propadanja.

Nadležni organi u zdravstvu zakazali

Sjedinjene Američke Države trenutno kaskaju za pojedinim zemljama u pogledu suzbijanja pandemije. Prvobitni testovi na virus koje su predstavili njihovi nadležni organi pokazali su se neadekvatnim, pa su kasnije opozvani. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odbija da vrši takozvano testiranje iz automobila, nalik zemljama kao što je Južna Koreja, a čiji cilj je da se umanji rizik od bliskog kontakta sa osobom koja može biti zaražena i želi da se ispita.

Nedostatak testiranja ozbiljno ugrožava odgovor na krizu nastalu zbog pandemije novog korona virusa. Uprkos upozorenjima sopstvenih stručnjaka, američki predsednik se navodno oslanja na relativno nizak broj obolelih kao dobar znak.

Prema mišljenjima pojedinih analitičara, samo je pitanje kako će Tramp reagovati kada se situacija u SAD pogorša, naročito ako se uzme u obzir da mu predstoji reizbor, zbog čega će biti prinuđen da nađe krivca za svoje katastrofalno rešavanje krize, unutar ili van zemlje.

Video: Amerikanci u strahu od korona virusa: Opustošili rafove, pokupovali sve od toalet-papira do pirinča

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MUKTE

    13. mart 2020 | 14:52

    odavno je zabranio avionske letove za ameriku iz kine i juzne koreje i drugih zemalja a od danas i iz evrope tako da niko iz zarazenih podrucja nemoze da udje u ameriku.fakulteti su zatvoreni sva sportska takmicenja su otkazna do daljnjeg diznilend i dizni vrld su zatvoreni.imali neki demokrata bolju ideju.sa obamom je bio veci problem 2009 za svinjski grip on tada nusta nije sprecio

  • RSK

    13. mart 2020 | 14:38

    Pametan potez Čovjek štiti svoj narod. Globalisti ga mrze to je prava istina.

  • Chicago

    13. mart 2020 | 14:41

    Po meni je pametno postupio,jer je trebalo da se desi ko u Italiji pa da reaguje,onda bi ga napadali sto nije reagovao na vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA