≫ 

Nataša iz Pariza poručila Srbima: Imate broj zaraženih kao Francuska pre mesec dana, učite od Kine

Nataša Pejin, Srpkinja iz Pariza, apelovala je na Srbe da smanje ili potpuno prekinu društvene kontakte, izlaske, druženja, kafenisanja, posete

  • 14
Nataša Pejin Printskrin: Youtube/Gérard Courant

Nataša Pejin, Srpkinja koja živi u Parizu, uputila je preko svog Fejsbuk profila svim Srbima važne poruke koje se tiču smrtonosnog korona virusa od kojeg je u našoj zemlji do sad obolelo 46 ljudi.

U svojoj objavi od od pre dva dana, navela je da je u Srbiji broj zaraženih kao u Francuskoj pre mesec i po dana, a u kojoj je do sada, podsetimo, preminula 91 osoba, a više od 4.000 je obolelo.

- Pre mesec dana, kada sam zakazala promociju knjige i koktel u čast Srbije za 18. mart, moja sestra, hirurg-ortoped u jednoj pariskoj bolnici, rekla mi je da promocije sigurno neće biti jer kreće ozbiljna epidemija. Naravno da sam joj rekla da me ne nervira i da ne paniči jer "doktori uvek preteruju". Promociju i koktel sam otkazala do daljnjeg - započela je Nataša.

Ona je dalje objasnila da je francuski zdravstveni sistem jedan od najboljih u svetu, te da Francuska raspolaže sa 5.000 kreveta za reanimaciju uz koje idu aparati za disanje.

- Ti aparati su u redovnoj upotrebi, a ova epidimija značajno povećava potrebu za njima. Za 24 časa broj novih registrovanih zaraženih je porastao za 800. Bolnice se pripremaju za udar, u pomoć su pozvani studenti završne godine medicine i doktori u penziji. Operativni programi se menjaju, sve što nije urgentno odlaže se kako bi se oslobodili kreveti i povećao kapacitet prijema za obolele od Covid-19 čiji broj raste - navela je Pejin.

Kako je napisala, svi ozbiljni i ugledni lekari, epidemiolozi, virolozi, naučni istraživači, kažu da o novom virusu uče u hodu jer ne znaju.

- Ono što znaju je da je mnogo agresivniji od virusa gripa, da se mnogo brže širi… pominju geometrijsku progresiju. Ko ne zna šta je to, neka pita matematičare. Dva meseca nam pričaju da nije strašno i da ne treba paničiti. Krećemo se ka italijanskom scenariju i jedino što može da uspori taj proces i ublaži ga jeste radikalno smanjenje ili potpuni prekid društvenih kontakata - navela je Srpkinja.

Korona virus, koronavirus, Francuska Korona virus se širi u Francuskoj, Foto: Tanjug/AP

Ona je objasnila da od ponedeljka nema vrtića, škola, univerziteta, a da roditelji ostaju kod kuće sa decom, te da oni koji mogu rade od kuće.

- Moj sin je dobio direktivu iz firme da od ponedeljka radi od kuće. Moguće da će i ovde zatvarati kafiće i restorane kao što je već danas slučaj u Briselu - navela je Nataša.

Pejinova je apelovala na Srbe da smanje ili potpuno prekinu društvene kontakte, izlaske, druženja, kafenisanja, posete, a ne samo rukovanja i ljubljenja.

- Zvuči bezveze ali to je jedini način da zaustavite širenje virusa. Zašto i vi morate da prođete kroz sve faze učenja i zabluda? Preuzmite iskustvo Kine, Italije i Francuske i zaštitite se. Ponašati se racionalno ne znači paničiti - poručila je Nataša Pejin.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA