≫ 

SZO uputila apel svim zemljama: Pojačajte programe testiranja, tako ćemo razbiti lanac infekcije

Generalni direktor te organizacije objasnio da bez testiranja slučajevi ne mogu biti izolovani

  • 3
Svetska zdravstvena organizacija, virusi epidemija, world health organization Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas sve zemlje da pojačaju programe testiranja kao najbolji način da se uspori napredak pandemije korona virusa.

- Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje - testirajte, testirajte, testirajte - izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi, preneo je Rojters.

Kako je naveo, sve države moraju da imaju sveobuhvatan pristup u borbi protiv ovog virusa, ali je naglasio da je "razbijanje lanca prenosa" najefikasniji način da se spreče infekcije i spase životi, objavljeno je na sajtu SZO.

- A da biste to uradili, morate da testirate i izolujete (ljude). Protiv požara ne možete da se borite zatvorenih očiju. I ne možemo da zaustavimo ovu pandemiju ako ne znamo ko je zaražen - podvukao je Tedros.

On je zemljama širom sveta preporučio da izoluju osobe čiji su rezultati testa pozitivni na COVID-19 i otkriju sa kim su one bile u kontaktu u periodu od do dva dana pre nego što što su razvili simptomi, a onda testiraju i te ljude.

Tedros je naglasio da mere socijalnog distanciranja mogu da pomognu u smanjenju prenosa virusa i omoguće zdravstvenim sistemima da se nose s pandemijoom, a pranje ruku i kašljanje u lakat mogu da smanje rizik od oboljevanja, ali da te mere, same po sebi, nisu dovoljne da se iskoreni ova pandemija.

- Kombinacija je ta koja pravi razliku - naglasio je on.

Tedros je podsetio da je SZO poslala skoro 1,5 miliona testova u 120 zemalja.

- SZO savetuje da svi potvrđeni slučajevi, čak i blaži slučajevi, treba da budu izolovani u zdravstvenim ustanovama kako bi se sprečio prenos i obezbedila adekvatna mera.

Ali mi prepoznajemo da su mnoge zemlje već premašile svoje kapacitete da brinu o blažim slučajevima u namenjenim zdravstvenim ustanovama. U toj situaciji, zemlje bi trebalo da stave kao prioritet starije pacijente i one koji ispunjavaju osnovne uslove - poručio je Tedros.

Testirajte, testirajte, testirajte

On je naveo da postoji opcija da se pacijenti sa blažim oblicima bolesti izoluju i da se o njima brine kod kuće, ali je naglasio da je u tom slučaju važno da i pacijent i osoba koja o njemu brine nose maske kada su u istoj sobi i da bi pacijent trebalo da spava u odvojenoj sobi i koristi posebno kupatilo.

- Još jednom, naša ključna poruka je: testirajte, testirajte, testirajte. Ovo je ozbiljna bolest. Iako dokazi koje imaju ukazuju da su oni koji imaju više od 60 godina najviše ugroženi, i mladi ljudi, uključujući decu su preminuli - upozorio je generalni direktor SZO.

On je ocenio da će naredni dani, nedelje i meseci biti test naše odlučnosti, test našeg poverenja u nauku i test solidarnosti.

- Svi smo zajedno u ovome. I samo zajedno možemo da uspemo. Tako da je pravilo igre: zajedno - zaključio je Tedros.

Video: Darija Kisić-Tepavčević: U Srbiji se koristi test koji je dobijen od SZO i koji je visoko senzitivan

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojkot

    17. mart 2020 | 01:06

    Kod nas sve obrnuto

  • Olga

    17. mart 2020 | 08:19

    Stvarno je kod nas u Srbiji malo testiranih a u Sloveniji 6392 osobe.Sve se bojim da ce odjednom da bukne pa ce biti grozno-ljudi cuvajte se-budite kuci bez kava kod komsija ili u kaficima.

  • V

    17. mart 2020 | 06:59

    Ovde nema para za testove!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA