≫ 

Prvi dobrovoljac dobio vakcinu protiv korona virusa: Svi tragaju za proteinom zvanim “šiljak”

Naučnici širom sveta su u trci sa vremenom kako bi što pre došli do vakcine koja može da suzbije ovaj virus

  • 14
vakcina protiv gripa foto: pixabay.com

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama otpočeli su testiranje vakcine za korona virus, pošto su prvom pacijentu ubrizgali taj “lek”.

Naučnici u ustanovi “Kaiser Permanente Washington Research Institute” u Sijetlu ubrizgali su test vakcinu menadžeru male tehnološke kompanije, a u narednom periodu biće testirano svih 45 volontera, koji će dobiti po dve doze, u razmaku od mesec dana.

- Svi se osećamo tako bespomoćno. Ovo je sjana prilika za mene da uradim nešto - rekla je jedna od učesnica programa Dženifer Holer (43), inače majka dvoje maloletnika, a prenosi "Tajm".

Kako kaže, njena deca misle da je “kul” što učestvuje u testiranju vakcine protiv korona virusa.

Ovaj test je, međutim, samo početak studije koja treba da utvrdi da li su vakcine bezbedne i da li deluju. Čak i ako istraživanje prođe dobro, vakcina neće biti dostupna za širu populaciju u narednih 12 do 18 meseci, kaže dr Entoni Faući ispred Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD.

Vakcinu pod imenom mRNA-1273 razvili su institu i kompanija “Moderna Inc.”, a prema navodima medija, nema šanse da učesnici u istraživanju budu zaraženi, jer lek ne sadrži sam korona virus.

To nije jedina potencijalna vakcina, s obzirom da još najmanje 12 istraživačkih grupa širom sveta radi kako bi se pronašao lek protiv koronavirusa, odnosno COVID-19.

U studiji učestvuju zdravi volonteri starosti između 18 i 55 godina, a neki od njih će dobiti snažnije doze od ostalih, kako bi se otkrilo koliko vakcine treba da budu jake. Naučnici će pratiti da li vakcine imaju neke neželjene efekte, uzimajući uzorke krvi i na taj način testirati da li taj lek utiče na imuni sistem. Za svako učešće, volonteri dobijaju po 100 dolara.

- Ne znamo da li će vakcina da izazove pad imuniteta ili da li je bezbedna. Zato smo pokrenuli testiranje. Još nismo došli do faze da bi bila bezbedna da se daje stanovništvu - kaže vođa studije dr Lisa Džekson.

Potraga za šiljkom

Predmet većine potraga za vakcinom protiv korona virusa jeste protein koji je dobio nadimak “šiljak”. Taj protein pokriva koronavirus i omogućava mu da napadne ljudske ćelije, a ako se on blokira, ljudi neće moći da obole od ove infekcije.

Istraživači sa Nacionalnog instituta za zdravlje kopirali su deo genetskog koda virusa koji sadrži instrukcije za ćelije da prave taj proteinm, pa je taj “kurir koji nosi RNK” stavljen u vakcinu.

Šta je ideja?

Prema zamisli istraživača, telo bi postalo mini-fabrika koja bi proizvodila bezazleni protein “šiljak”. Kada bi imuni sistem registrovao strani protein, on bi pravio antitela za napad, odnosno reagovao bi brzo ukoliko bi se ta osoba susrela sa pravim virusom. To je mnogo brži način da se napravi vakcina, nego što je uobičajeni pristup po kome se virus uzgaja u laboratoriji. Zatim se vakcina kreira od ubijene ili oslabljene verzije virusa.

Video: Rumeni i zdravi Dragačevci se ne plaše korone: Ovako se srpski seljaci bore protiv virusa

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    16. mart 2020 | 23:03

    Opet zapadno maslo

  • M

    16. mart 2020 | 23:03

    Očekujem da će nama to uvaliti e teško nama koga ne utepa virus utepa ga vakcina.

  • 111

    17. mart 2020 | 05:27

    Au brate ako ga je Amerika testirala znaci da nam ubacuju neke zajebancija jako smrdi sve ovo pa to su fasisti 21 veka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA