• 1

Čovek iz Japana zaražen korona virusom po drugi put: Stručnjaci upozoravaju na drugi talas zaraze

Ovo je drugi takav slučaj zabeležen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovo obolele

  • 1
Španija granica, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Čovek u Japanu koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Reč je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod koga je virus detektovan polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru ''Diamond Princess'', koji je tada bio pod karantinom. Oboleli muškarac je bio u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta, kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39°C, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovo boluje od Covid-19.

On nije prvi takav slučaj zabeležen u Japanu. Skoro je žena iz Osake testirana kao pozitivna na korona virus, i to po drugi put, nakon što je bila bolesna krajem januara. Tri nedelje po napuštanju bolnice, grlo joj je oteklo i osetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine, gde su lekari upozorili da postoji verovatnoća da izlečeni pacijenti mogu ponovo da se zaraze, prenosi news.com.au.

Iako svi pacijenti oboleli od Covid-19 kasnije steknu antitela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, kako je istakao Žen Kvingjuan, direktor odeljenja za prevenciju i lečenje upale pluća bolnice u Pekingu. Naučnici nastoje da podrobno ispitaju novi korona virus, te, stoga, još nema temeljnih dokaza da je zaista moguće oboleti od Covid-19 više od jednom.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže, pa se pokažu negativnima na korona virus, jer on ne bude detektovan u nosu ili grlu, ali opstane u plućima. Ako je ova teorija tačna, korona virus može da provede neko vreme u organizmu bez simptoma, pa da se pokaže tek kada dospe u pluća.

Video: Čule da je nestašica maski, pa se potuke nasred ulice

(N. I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima