≫ 

Turci otkrili šta ih čuva od korona virusa: Oni ne jure po asepsol i maske, ovde se formiraju redovi

Potražnja ovog proizvoda skočila je pet puta za poslednjih nekoliko dana

  • 1
Turska, koronavirus, korona virus, Ankara Foto: Tanjug/AP

U Turskoj je kao i u svim zemljama u jeku globalne pandemije virusa COVID-19 potrebna efikasna mera javnog zdravstva i mudro vođstvo, ali je viševekovna tradicija masovne upotrebe kolonjske vode u toj zemlji postala veoma važna a možda i spasonosna praksa, piše Anadolu Agency.

Kolonjska voda na bazi etanola u Turskoj se koristi kao znak dobrodošlice u većini restorana, hotela, sredstvima javnog prevoza i predstavlja jedan od simbola gostoprimstva u toj zemlji.

Kolonjskom vodom prijatnog mirisa svoje mušterije “časte“ i frizeri, trgovci, a često se koristi i u kućama za osvežavanje, prilikom nesvestica, slabosti…

Taj znak dobre volje i gostoprimstva proteklih sedmica sve više postaje efikasno masovno sredstvo za dezinfekciju ruku, pa je to možda i jedna od ključnih preventivnih mera zbog koje je relativno mali broj slučajeva korona virusa potvrđen u Turskoj, prenosi portal Kliks.

U Turskoj je do juče infekcija korona virusom potvrđena kod 47 osoba i uglavnom se radi o ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim pojedincima u Evropi, Americi i Saudijskoj Arabiji.

Turska, koronavirus, korona virus, Ankara Malo kolonjska voda, malo ribanje ulica Foto: Tanjug/AP

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Turskoj potvrđen je prošle sedmice, a ljudi u toj zemlji su odmah pohrlili u prodavnice da nabave veće zalihe mirisnih kolonjskih voda na bazi alkohola.

- Potražnja za kolonjskim vodama s mirisom citrusa, a posebno limuna, porasla je pet puta - kazao je za Engin Tundžer, vlasnik kompanije “Eyup Sabri Tuncer“, koja je najveći proizvođač kolonjske vode u Turskoj.

On je kazao da su redovi ispred prodavnica brendirane kolonjske vode dugi i po stotinu metara. Dodao je da mušterije dolaze i sa plastičnim kanisterima od 20 litara kako bi kupili kolonjsku vodu, ali da je poslovodstvo firme odlučilo da prodaje maksimalno po litar i po kolonjske vode po osobi.

- Proizvodimo kolonjske vode različitih mirisa. Ona sa mirisom limuna sadrži 80 odsto etanola. One sa mirisima jasmina, lavande, ambera ili belog čaja sadrže više od 70 odsto alkohola i takođe služe kao efikasno dezinfekciono sredstvo - kazao je Tuncer.

Naglasio je i da je kompanija obustavila isporuku proizvoda za izvoz kako bi zadovoljila povećanu potražnju na domaćem tržištu.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(Kraj) mjb/

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA