• 1

Turci otkrili šta ih čuva od korona virusa: Oni ne jure po asepsol i maske, ovde se formiraju redovi

Potražnja ovog proizvoda skočila je pet puta za poslednjih nekoliko dana

  • 1
Turska, koronavirus, korona virus, Ankara

Foto: Tanjug/AP

U Turskoj je kao i u svim zemljama u jeku globalne pandemije virusa COVID-19 potrebna efikasna mera javnog zdravstva i mudro vođstvo, ali je viševekovna tradicija masovne upotrebe kolonjske vode u toj zemlji postala veoma važna a možda i spasonosna praksa, piše Anadolu Agency.

Kolonjska voda na bazi etanola u Turskoj se koristi kao znak dobrodošlice u većini restorana, hotela, sredstvima javnog prevoza i predstavlja jedan od simbola gostoprimstva u toj zemlji.

Kolonjskom vodom prijatnog mirisa svoje mušterije “časte“ i frizeri, trgovci, a često se koristi i u kućama za osvežavanje, prilikom nesvestica, slabosti…

Taj znak dobre volje i gostoprimstva proteklih sedmica sve više postaje efikasno masovno sredstvo za dezinfekciju ruku, pa je to možda i jedna od ključnih preventivnih mera zbog koje je relativno mali broj slučajeva korona virusa potvrđen u Turskoj, prenosi portal Kliks.

U Turskoj je do juče infekcija korona virusom potvrđena kod 47 osoba i uglavnom se radi o ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim pojedincima u Evropi, Americi i Saudijskoj Arabiji.

Turska, koronavirus, korona virus, Ankara

Malo kolonjska voda, malo ribanje ulica Foto: Tanjug/AP

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Turskoj potvrđen je prošle sedmice, a ljudi u toj zemlji su odmah pohrlili u prodavnice da nabave veće zalihe mirisnih kolonjskih voda na bazi alkohola.

- Potražnja za kolonjskim vodama s mirisom citrusa, a posebno limuna, porasla je pet puta - kazao je za Engin Tundžer, vlasnik kompanije “Eyup Sabri Tuncer“, koja je najveći proizvođač kolonjske vode u Turskoj.

On je kazao da su redovi ispred prodavnica brendirane kolonjske vode dugi i po stotinu metara. Dodao je da mušterije dolaze i sa plastičnim kanisterima od 20 litara kako bi kupili kolonjsku vodu, ali da je poslovodstvo firme odlučilo da prodaje maksimalno po litar i po kolonjske vode po osobi.

- Proizvodimo kolonjske vode različitih mirisa. Ona sa mirisom limuna sadrži 80 odsto etanola. One sa mirisima jasmina, lavande, ambera ili belog čaja sadrže više od 70 odsto alkohola i takođe služe kao efikasno dezinfekciono sredstvo - kazao je Tuncer.

Naglasio je i da je kompanija obustavila isporuku proizvoda za izvoz kako bi zadovoljila povećanu potražnju na domaćem tržištu.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(Kraj) mjb/

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima