≫ 

Italija krajem nedelje testira prvu vakcinu na životinjama

Italija je u poslednjih 24 sata zabeležila porast zaraženih i mrtvih

  • 0
Moguća vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Italijansko ministarstvo zdravlja odobrilo je danas testiranje na životinjama prve vakcine protiv korona virusa, javlja Ansa.

Probna vakcina nastala je u laboratorijama kompanije Takis, izjavio je čelnik te kompanije Luiđi Orisikio i istakao da je to prva probna vakcina u Evropi.

- Ovo su prvi koraci koje pravimo ka vakcini za ljudsku upotrebu - rekao je Orisikio.

Da podsetimo, prema poslednjim podacima, 31.506 osoba zaraženo je korona virusom, dok je preminulo čak 2.503.

Kako bi se sprečilo širenje korona virusa, premijer Italije Đuzepe Konte doneo je dekret kojim je cela zemlja stavljena pod karantin. Zatvorene su sve ustanove i objekti, sem bolnica, apoteka i prodavnica, a građanima je ograničeno kretanje.

Dozvoljeno im je da izlaze napolje samo u slučaju kupovine, ili ako imaju posebnu dozvolu od vlasti da to i urade. Za kršenje samoizolacije, Italijanima preti najmanje tri meseca zatvora i kazna od 206 evra.

Uznemirujuća isposvest Italijanke: "Čuju se samo sirene, ni zvona na crkvi više ne zvone za mrtve"

Heidi Buseti, novinarka i majka dvoje dece koja pohađaju osnovnu školu, više od sedam dana je zatvorena u svojoj kući u Bergamu zbog korona virusa. Heidi na svojoj internet stranici svakog dana napiše "reči za bolje sutra" i sa svima deli iskustva iz izolacije.

- Iz stana izlazimo samo u nekom hitnom slučaju. Sama idem na svakih pet dana samo u prodavnicu. Ispred prodavnice stojimo u redu na distanci od metar jedan od drugog, i u prodavnicu ulazi samo po pet ljudi odjednom. Preko usta nosim maramu, pošto maske ne možemo više da kupimo, cipele posle povratka kući ostavljam na terasi najmanje 24 sata - kaže Busetijeva, koja isto tako s vremena na vreme obiđe starije komšije da proveri kakvo je stanje i da li im nešto treba.

Video: Brat više od 24 sata proveo u stanu sa sestrom umrlom od korona virusa?!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA