Zabrinjavajuće prognoze iz Irana: Od korona virusa moglo bi da umre 3,5 miliona ljudi, šire groblja

Naučnici sa prestižnog Univerziteta Šarif iz Teherana simulirali su različite scenarije o tome kako će se epidemija kretati u toj zemlji

  • 1
Iran korona virus Foto: Tanjug/AP

Posle Kine i Italije zemlja koja je najteže pogođena epidemijom korona virusa je Iran. Nedostatak međunarodne pomoći i kontradiktorne mere mogle bi da dovedu do katastrofe u toj zemlji, piše Dojče vele.

Naučnici sa prestižnog Univerziteta Šarif iz Teherana simulirali su različite scenarije o tome kako će se epidemija kretati u toj zemlji.

Rezultat je pokazao da će najmanje verovatan scenario: ako vlada stavi u karantin sva rizična područja, ako stanovništvo prati sve instrukcije disciplinovano i ako ne bude nedostatka medicinskih zaliha, zemlja za manje od nedelju dana doći do vrhunca epidemije sa oko 12.000 žrtava.

Sve ovo je ipak malo verovatno jer vlada ne može da naredi karantin, ljudi ignorišu instrukcije, a zdravstveni sistem je zbog konstatnih američkih sankcija u katastrofalnom stanju.

Širenje groblja

Prema nekoj realističnoj proceni stručnjaka iz Teherana i prognoza, Iran neće doživeti vrhunac epidemije sve do kraja maja, a u tom trenutku bi moglo da bude 3,5 miliona mrtvih.

Čak i podaci zvaničnika pokazuju sumorne prognoze i ozbiljnost situacije. Do danas je u Iranu potvrđeno više do 16.000 slučajeva korona virusa, a umrlo je 2.500 ljudi.

Iran korona virus Foto: Tanjug/AP

Iran je trenutno treća zemlja po broju smrtnih slučajeva od ovog virusa. Ipak, broj je verovatno mnogo veći jer ima zasigurno neprijavljenih slučajeva. Svetska zdravstvena organizacija je čak procenila da bi broj mogao da bude pet puta veći.

Lokalni zvaničnici u gradu Kuomu pripremili su brojna grobna mesta, a "Vašington post" je 12. marta objavio satelitsku fotografiju koja pokazuje da se gradsko groblje širi velikom brzinom.

Prvi put za 50 godina, Vlada Irana je zatražila zajam od Svetskog monetaronog fonda.

Video: Kako da olakšamo sebi izolaciju tokom pandemije?

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da pukneš

    18. mart 2020 | 13:43

    Ovaj svet nece ubiti "korona",vec egoizam i sebičnost mnogih od nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA