≫ 

Nemačka teško pogođena korona virusom, pretvara hotele u bolnice i čeka porast obolelih

Zemlja je zatvorila granice sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom izuzev za komercijalni saobraćaj, a ova mera predviđa pojačane kontrole na granicama i vraćanje stranih državljana koji dolaze iz tih susednih zemalja

  • 2
Nemačka korona virus Foto: Tanjug/AP

Nemačka je uvela strikne nove mere u nekim delovima zbog pandemije korona virusa, nakon što je postala jedna od najteže pogođenih zemalja novom bolešću u Evropi. Situacija je postala veoma rizična za stanovništvo i ekonomiju, piše Berlinspectator.com.

Nakon video konferencije s ostalim šefovima vlada iz Evropske unije i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su se svi složili sa potrebom zabrane ulaska u EU, a Nemačka će odmah uvesti ovu zabranu čim ona bude u potpunosti odobrena.

Zbog toga su se stvorile gužve na granicama, a kamioni su zaglavljeni na auto-putu A4 kod Baucena u Nemačkoj. Zbog kontrola na granici sa Poljskom, između Drezdena i Gerlica formirao se zastoj u saobraćaju, koji je, prema rečima policije, porastao na preko 40 kilometara.

Nemačka korona virus Foto: Tanjug/AP

Slobodan protok robe

Ova mera sprečava državljane iz zemalja koje nisu deo EU ili Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) da uđu u bilo koju zemlju koja je deo Unije. Merkel je rekla da će biti izuzetaka, uključujući i za ljude iz Andore. Takođe će moći da uđu pojedinci iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Kancelarka je objasnila da je Nemačka pozdravila smernice Evropske komisije o slobodnom protoku robe i očuvanju domaćeg EU tržište. Zagarantovana je i mobilnost putnika koji rade u drugim zemljama, rekla je ona.

Koordinisani napori

Države članice EU su takođe odlučile da koordinišu napore u vezi s povratkom evropskih turista iz prekomorskih zemalja. Juče je ministar spoljnih poslova Nemačke najavio skup program povraćaja. Zaglavljeni nemački turisti već se vraćaju kućama avionima koje je iznajmila Savezna Republika Nemačka.

Povrh svega, države članice Evropske unije udružiće se u naporima za kupovinu medicinske robe potrebne u ovoj krizi. Prema Merkelovoj, zaštita građana ima najveći prioritet, a minimiziranje posledica krize zbog korona virusa za ekonomiju je takođe važno.

Očekuje se da danas broj obolelih od korona virusa u Nemačkoj dostigne i premaši 10.000, zbog čega je uvedeno nekoliko mera.

Nemačka korona virus Foto: Tanjug/AP

Tako na primer turistima više nije dozvoljeno da uđu u državu Šlezvig-Holštajn. Oni koji su tamo već na odmoru moraju danas da napuste zemlju. Više nisu dozvoljeni ni turistički izleti.

Nemačka savezna i državne vlade složile su se da zatvore sve, od prodavnica koje nisu neophodne do kafića, klubova, pozorišta, muzeja, bordela i crkava kako bi usporili širenje korona virusa.

Prodavnice prehrambenih proizvoda, pijace, banke, apoteke i usluge isporuke ostaće otvorene, dok će restorani i drugi objekti za obedovanje biti otvoreni između 6:00 i 18:00 časova.

Pretvaranje hotela u bolnice

U utorak je Berlin najavio osnivanje bolnice isključivo za pacijente koji pate od respiratornih bolesti izazvanih korona virusom. Klinika će biti osnovana u saradnji sa oružanim snagama Nemačke i drugim partnerima, na sajmovima u Berlinu.

Nemačka korona virus Foto: Tanjug/AP

Prema planovima, ova bolnica će imati 1.000 kreveta za pacijente, uključujući i ljude koji će biti povezani sa respiratorima kako bi mogli da prežive.

U svim delovima Nemačke vode se diskusije o korišćenju hotela i drugih ustanova kao bolnica. Nemačka vlada i stručnjaci koji to savetuju očekuju da će se broj pacijenata sa teškim simptomima značajno povećati u sledećim nedeljama i mesecima.

Nema nestašice hrane

U Nemačkoj je opšta situacija veoma ozbiljna. Iz inostranstva na nju gledaju kao na visoko rizičnu zemlju. Druge zemlje, poput Bugarske, rekle su da više neće dozvoliti da nemački državljani uđu u njih. Nemački institut Robert Koh povećao je nivo zdravstvenog rizika za ljude u Nemačkoj sa umerenog na visok.

Nemačko ministarstvo hrane, poljoprivrede i zaštite potrošača uverava Nemce da neće biti nestašice hrane u supermarketima. Takođe će biti i ponuda kućnih predmeta, dodavši da nije bilo potrebe za paničnom kupovinom.

Nemačka korona virus Foto: Tanjug/AP

Merkelova će se večeras obratiti naciji

Angela Merkel obratiće se večeras putem televizije naciji, ali se ne očekuje da će najaviti dalje restrikcije mimo već postojećih mera, naveo je nemački nacionalni emiter ARD.

Pozivajući se na vladine izvore, nacionalni emiter ARD je saopštio da Merkelova u unapred snimljenom obraćanju želi da obavesti Nemce o tome gde se zemlja nalazi i podseti ih šta mogu da urade da pomognu u usporavanju širenja bolesti, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put tokom 14 godina koliko je provela na funkciji, da će se kancelarka obratiti naciji, a do to nije njeno novogodišnje obraćanje.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA