• 0

Najmračnija tabela korona virusa: Među žrtvama nema dece, a ova starosna kategorija je najugroženija

Faktori koji utiču na smrtnost od korona virusa su starost, hronične bolesti i pol pacijenta

  • 0
Sahrana Italija korona virus

Foto: Tanjug/AP

Korona virus je maltene preko noći promenio svet. Cela Evropa je u blokadi, u Srbiji je uveden policijski čas, a zemlje se na različite načine bore kako bi sprečili širenje virusa koji je odneo već više od 8.000 života i zarazio najmaje 205.000 ljudi.

Stručnjaci kažu da su najugroženiji stariji ljudi, zbog čega je od danas u Srbiji zabranjen izlazak iz kuće starijima od 65 godina. Da su naši roditelji, bake i deke zaista "prvi na udaru" opasnog virusa govore i brojna istraživanja Svetske zdravstvene organizacije i Centra za kontrolu bolesti u Kini.

Do sada su ove dve organizacije objavile dva rada o smrtnosi od korona virusa. U pitanju su istraživanja iz februara koja su bazirana na osnovu podataka iz Kine i odnose se na faktore koji utiču na smrtnost od korona virusa, a to su starost, hronične bolesti i pol pacijenta.

Kako se navodi u studiji, nijedan smrtni slučaj nije zabeležen kod dece od 0 do 9 godina, dok je procenat smrtnosti za ljude koji imaju između 10 i 39 godina 0,2 odsto.

Procenat se povećava na 0,4 za ljude koji imaju između 40 i 49 godina, a na 1.3 za one od starosti od 50 do 59 godina.

Ovaj procenat se trostruko uvećava za ljude koji imaju između 60 i 70 godina, a potom duplo za one koji imaju više od 70 godina, i u ovom slučaju procenat smrtnosti iznosi čak 8 odsto, dok je za one starije od 80 taj postotak 14,8 odsto.

Tabela smrtnosti, Korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović

Virus opasan za hronične bolesnike

Kao što je Telegraf.rs ranije pisao, korona virus opasniji je za muškarce nego za žene.

Kada je reč o uticaju korona virusa na žene, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da, iako su muškarci i žene bili zaraženi u otprilike jednakom broju, stopa smrtnosti među muškarcima bila je 2,8 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama zbog čega se smatra da se žene "lakše" nose sa infekcijom od muškaraca. 

Smrtnost je veća i za one koje imaju kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti disajnih puteva, visok krvni pritisak, dijabetes ili kancer.

Prema podacima ovih istraživanja - korona virus najopasniji je za ljude starije od 80 godina koji imaju neku hroničnu bolest.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima