Papa Franja našao krivce za haos u italijanskim bolnicama zbog korona virusa

Rekao je kako je bio "veoma impresioniran" člankom novinara Fabija Fazija koji je naveo 15 lekcija iz pandemije korona virusa, posebno se osvrnuvši na jednu od njih

  • 1
Papa Franjo, Internet online molitva Foto: Tanjug/AP

Papa Franja je, govoreći o borbi italijanskog zdravstvenog sistema protiv korona virusa, podržao tvrdnju istaknutog novinara da su delom krivi i oni koji izbegavaju plaćanje poreza.

Izjava verskog poglavara dolazi kad potplaćene bolnice na severu Italije pucaju pod teretom korona virusa, a one na najsiromašnijem jugu očekuju isti scenario.

Franjo, koji je u karantinu u Vatikanu i javnosti se obraća putem interneta umesto na Trgu svetog Petra, telefonski je razgovarao sa rimskim novinarima La Republike, a tekst je objavljen danas.

Rekao je kako je bio "veoma impresioniran" člankom novinara Fabija Fazija koji je naveo 15 lekcija iz pandemije korona virusa, posebno se osvrnuvši na jednu od njih, prenosi Hina.

Fazio je napisao kako bi ova kriza trebalo da podstakne ljude da više cene ono što je zaista bitno u životu poput međuljudskih odnosa, solidarnosti i čuvanja okoline te da od političara treba tražiti da odgovorno vladaju.

- Postalo je jasno da oni koji ne plaćaju poreze ne čine samo prekršaj nego i zločin: ako nema dovoljno kreveta u bolnicama ili respiratora, to je i njihova krivica - rekao je papa.

Prema podacima italijanskog Ministarstva finansija, od prošlog septembra, izbegavanje plaćanja poreza Italiju je od 2013. do 2015. godišnje koštalo prosečno 109 milijardi evra.

Italija beleži najviši nivo izbegavanja poreza u EU, tvrdi Evropska komisija.

Broj mrtvih je u Italiji porastao na 2.500.

Video: Snimak koji pokazuje šta je korona virus uradio Italiji: Novine pune čitulja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    18. mart 2020 | 16:50

    Neka pop radi sa vernicima i ne meša u politiku,medicinu,...,treba da nije vreme j mesto za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA