Srpkinja otkazala venčanje u Trstu zbog korona virusa: Spremala se kod frizerke, a onda je sve stalo

Naša sagovornica slaže se sa svim merama koje je uvela Italija i ističe da druge zemlje, kao i Srbija, treba da slede njihov primer i zatvore sve što je neophodno

  • 3

Video: Ne, nije pet ujutru već pet popodne: Pustoš u Trstu je prava slika izolacije

Otkako je vlast u Italiji proglasila celu zemlju crvenom zonom i uvela rigorozne mere kako bi zaustavila širenje korona virusa, život je za neke bukvalno stao. Napolje se sme samo ako idete na posao, do prodavnice, apoteke ili kod lekara. Zabranjeno je i viđanje sa prijateljima. Naša državljanka Kristina živi u Trstu i svakog dana putuje na posao u Sloveniju. Kako kaže za Telegraf.rs, kod sebe mora uvek da ima izjavu kojom opravdava svoj izlazak napolje, a Slovenci je na granici kontrolišu i mere joj temperaturu. Kristina je morala da otkaže i venčanje zbog pandemije, a za naš portal opisuje kako izgleda život u zemlji koja je najveće žarište u Evropi.

Kristina kaže da se proteklih dana u Trstu mogla primetiti jedna velika promena - tišina.

- Grad je stvarno dosta utihnuo i tek se poneki automobil vidi da prođe ili autobus, jer gradski prevoz nije ukinut - kaže na početku razgovora.

Trst, Italija Na ulicama u Trstu nema žive duše Foto: Profimedia/AFP

Ona radi u Kopru u Sloveniji, u filijali jedne italijanske grupe i svakog dana putuje oko 30 kilometara u jednom pravcu.

- Nisam prestala da odlazim na posao, ali imam uvek sa sobom izjavu koja je neophodna u slučaju da si van kuće. Na početku je izjava bila potrebna samo za ulaz i izlaz iz sopstvene opštine, ali mere su verovatno još više pooštrene jer policija kontroliše ljude i u gradu - objašnjava ona.

Kako kaže, Slovenci su od prošle srede uveli kontrolu na granici, tako da i njima usmeno izjavljuje da odlazi na posao i mora da prođe kontrolu temperature kako bi je pustili u zemlju.

U Trstu, kao i u celoj Italiji, napolje se sme samo ako je neophodno.

- Može se izaći po namirnice i do apoteke, tj. zbog takozvanih razloga potrebe, zbog dokazanih poslovnih i zdravstvenih razloga - ističe naša sagovornica.

Italija korona virus Uvedene stroge kontrole u čitavoj državi Foto: Tanjug/AP

Italijani su toliko pooštrili mere da više nema ni viđanja sa ljudima.

- I posete prijateljima su zabranjene. I ja se slažem sa svim merama koje je Italija preduzela u ovoj zadnjoj nedelji i mislim da je to vlada trebala ranije da odluči. Nismo imali primer na koji bismo se ugledali, osim Kine naravno, ali mislim na nešto što je nekako bliže nama - ističe ona.

Italijanska vlada je malo po malo unosila mere, dok ih nije drastično pooštrila prošle nedelje.

- I možda će biti još drastičnijih mera, ali mislim da je sve to trebalo ranije da se preduzme i mislim da sve evropske zemlje treba odmah da uzmu Italiju za model i da sve što nije neophodno, zatvore - iskrena je Kristina.

Ona kaže kako ljudi poštuju preporuku o držanju distance i da čekaju u redovima sa jednim metrom razdaljine između sebe.

- Uglavnom ne prolazim kroz grad na putu do posla, ali sam pre neki dan na putu ka supermarketu videla redove sa ljudima distanciranim jedan metar kako čekaju red da uđu u supermarket. Na svu sreću supermarket gde sam kupila namirnice nije imao red vani, a i bio je dosta dobro opremljen - objašnjava naša sagovornica.

Trst, Italija Foto: Guliver/Marco Di Lauro/Getty Images

Za nepoštovanje mera Italija je uvela i stroge kazne, a najstroža je, prema mišljenju Kristine, odlazak u zatvor.

Kristina priča kako je zbog pandemije korona virusa morala da otkaže i venčanje.

- Svadba nije bila planirana. To je trebalo da bude intimno građansko venčanje sa ručkom i najužom porodicom. Prošle subote sam bila kod frizerke na probu frizure, jer nam je opština nekoliko dana pre toga potvrdila da se sve redovno vrši. Međutim, ukinute su sve civilne i religiozne ceremonije i malo nakon toga je po zadnjem dekretu frizerka i zatvorila - govori ona.

Kristina veruje da će sve ove mere unaprediti borbu protiv korone u Italiji.

Italija korona virus "Ostanite kod kuće" - Foto: tanjug/AP

- Kao što sam več rekla, slažem se sa svim merama i čak mislim da je to trebalo mnogo ranije da se uvede. Mislim da Srbija ima jako bitan primer na koji može da gleda i mislim da treba na vreme da blokira sve što god može - komentariše Kristina.

Ona priznaje da je ponekad uplašena, a da je najviše brine da virus, uprkos svim merama, nastavi da se širi.

- Svakako brinem malo i za naše bake i deke, i moji i verenikovi imaju skoro po 90 godina. Sa njima trenutno imam samo telefonski kontakt - ističe ona.

Kristina na kraju kaže da ne planira uskoro da dođe u Srbiju, a ovde ima samo rođake sa kojima se čuje s vremena na vreme.

- Mojima u Italiji je žao što je venčanje odloženo za ne zna se kad, dok je onima koji žive van Italije verovatno laknulo - zaključuje Kristina na kraju razgovora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatko

    19. mart 2020 | 17:28

    Nemoj, sestro, na Italiju da se ugledamo. Danas pidalo da ih 40% ne postuje mere i da se svrckaju.

  • Proka

    19. mart 2020 | 17:23

    Užas

  • Italy-Serbia

    19. mart 2020 | 21:04

    Saosecam sa Italijanima. Najlepssa zemlja na svetu. Ocuvana tradicija, ta njihova kultura, vekovni duh koji se neguje. Zemlja mode, zemlja automobila, bogatstva. Steta. 😣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA