≫ 

"Zaraza eksplodirala na San Siru": Italijan tvrdi da je zbog utakmice Bergamo postao žarište virusa

List "Korijere delo sport" objavio je danas ekskluzivni intervju sa imunologom Frančeskom le Fošeom, direktorom poliklinike za imunologiju u Rimu. On je govorio o takozvanoj "Bergam anomaliji"

  • 0
FK Atalanta, navijači, Bergamo Foto: Guliver/Marco Luzzani/Getty Images

Lombardija je italijanski region koji je najgore pogođen epidemijom korona virusa u toj zemlji. Posebno teško stanje je u Bergamu, a bolnice su pred kolapsom. Brojni stručnjaci pokušavaju da otkriju šta se to tačno dogodilo u Italiji i kako je epidemija odjednom buknula. Istraživanje jednog imunuloga odvelo nas je do fudbalske utakmice na San Siru između Atalante i Valensije.

List "Korijere delo sport" objavio je danas ekskluzivni intervju sa imunologom Frančeskom le Fošeom, direktorom poliklinike za imunologiju u Rimu. On je govorio o takozvanoj "Bergam anomaliji".

Za eksploziju epidemije u Bergamu i njegovoj okolini kaže da je verovatno bilo više faktora.

- Bergam je veoma aktivno područje u svetu ekonomske i društvene razmene. Idealan je medij za virus. Drugi faktor je antropološki, govorimo o ljudima koji su veoma marljivi, sa velikom kulturom rada i sklonošću potcenjivanja i stoga zanemarivanja bolesti koje izgledaju sezonski. Dodajmo ponašanje koje, posebno u ranim danima, sigurno nije pomoglo da se virus zaustavi - rekao je on.

Jedna od epizoda koja je dovela do "eksplozije" je vrlo verovatno utakmica između Atalante, tima iz Bergama i Valensije na stadionu San Siro u Milanu.

- Vrhunac u pogledu kolektivne euforije fudbalske sezone, jedinstvene u istoriji kluba. Prošlo je mesec dana od te utakmice. Skupljanje ljudi, dva centimetra jedan od drugog, euforija, friska, zagrljaji možda je pogodovalo virusnoj replikaciji - navodi on.

Na toj utakmici bilo je 45.000 navijača.

On tvrdi da će se ovaj virus i dalje širiti i dodaje da nije dovoljno da se vratimo i realnost koja je postojala, te da se u narednih nekoliko meseci moramo reorganizovati.

- Ljudsko ponašanje je promenilo stanište, a samim tim i šanse za adaptaciju virusa. Ako nema ćelije koja bi mogla da se kopira virus umire. U izmenjenoj situaciji staništa virusne čestice traže najpovoljnije okruženje. Replikacija je jedina svrha virusa - naveo je on.

Ipak, naglašava da je teško da će uz ljudsku inteligenciju virus pobediti i da je primer za to Kina.

Video: Vojska navodno odvozi tela umrlih: Užasni prizori iz Bergama

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA