• 0

Iran proslavlja Novu godinu uprkos korona virusu: Većina je dočekuje u izolaciji

Zaljubljeni se međusobno pozivaju na ples, čita se poezija, a poznat je i ritual preskakanja vatre, kojim se "teraju" bolesti

  • 0
korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Iranska Nova godina, No ruz (na persijskom "novi dan"), počinje sa prvim danom proleća, 21. marta.

Među velikim brojem verskih i državno-revolucionarnih praznika, po čijem broju je Iran nezvanični svetski šampion, No ruz je najvažniji datum u ovoj zemlji, pise Sputnik. Ove godine proslavlja se u strašnoj epidemiji korona virusa.

Ovo je i veliki praznik, koji okuplja porodicu, ali i prijatelje. Podrazumevaju se dvonedeljni praznični rituali, koji uključuju prolećnu ravnodnevicu.

Zaljubljeni se međusobno pozivaju na ples, čita se poezija, a poznat je i ritual preskakanja vatre, kojim se "teraju" bolesti.

Ove godine to se čini u uslovima epidemije koja je već odnela 1.200 života u Iranu. Sada, kada je život paralisan, Iranci jedni druge pozivaju da praznike proslave u svojim kućama.

Jedan Iranac za CNN opisao je da je raspoloženje poprilično mračno, jer bi ovo trebalo da bude najradosniji period u godini, kada su najveće guže i kada se porodice međusobno posećuju.

Video: Proslava No ruza prošle godine, prilog BBC

Veselje podrazumeva i mnoštvo uličnih manifestacija, poput spomenutog preskakanja vatre, koje u ovim uslovima sinoć nije bilo moguće, pa su mnogi u svojim stanovima preskakali sveće.

Na ulicama su se družili i susretali ljudi koji se, inače, ne poznaju. Postoji i tradicija da se ide od kuće do kuće i prose se slatkiši.

Sada, komšije, rodbina i prijatelji jedni drugima čestitaju porukama i apeluju se međusobno da ostanu u kućama.

Poezija se sada čita preko glasvonih poruka, šalju se snimci roditelja i dečice koji preskaču sveće u stanu, a lepe želje komšije jedne drugima upućuju dovikujući se preko terase.

Kako je ispričao Iranac, zastrašujuće je i svakodnevno slušanje o tome koliko je mrtvih, zavijanje sirena ambulantnih kola, a sve to u Iranu traje bar mesec dana.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima