• 0

Nekad raj za bogate, danas evropska prestonica pohlepe: Znali za zarazu, ali nastavili sa žurkama?

Zatvaranje skijališta dogodilo se tako čak sedam nedelja pre planiranog kraja sezone

  • 0
Planinari

Foto: Pixabay / Ilustracija

Turisti iz mnogih evropskih zemalja zarazili su se korona virusom na austrijskom skijalištu Išgl. Uprkos brojnim upozorenjima na to, tamošnje žičare, kafići i ostalo, bili su otvoreni do pre samo nekoliko dana.

U petak se sve na tom skupom skijalištu zatvorilo kao odgovor na širenje epidemije korona virusa. Zatvaranje skijališta dogodilo se tako čak sedam nedelja pre planiranog kraja sezone.

Ali, s druge strane, do toga je došlo ipak prekasno za mnoge skijaše iz Danske, Norveške, Švedske i Nemačke, kao i iz drugih zemalja, koji su se na skijalištu zarazili korona virusom, a virus nakon povratka sa skijanja doneli i u svoje zemlje.

- To je katastrofa za Išgl. Ne govorimo samo o ekonomskim posledicama. To ćemo prevazići, kao što je bilo s poplavama i lavinama u prošlosti - rekao je Verner Kurv, gradonačelnik tog alpskog gradića za Spiegel.

Za sektor u austrijskim Alpama sada je to ozbiljna pretnja poslovnim modelima.

- Pohlepa i neuspeh u Tirolu - bio je naslov Der Standarda, koji u članku kritikuje nastavak poslovanja s turistima i nakon potvrde širenja zaraze.

Sada se vlada Tirola suočava s brojnim kritikama zbog ove situacije. Radi se o jednom od najpopularnijih austrijskih skijališta. Išgl ima 1.600 stanovnika, a okružen je prekrasnim planinama koje privlače brojne skijaše iz celog sveta. Krivica se sada prebacuje na tirolske vlasti jer nisu na vreme odgovorile na međunarodna upozorenja. No oni, piše Euractiv, i dalje tvrde da su sve učinili po pravilima.

Iako gradić Išgl broji samo oko 1.600 stanovnika, ponosni su na oko milion noćenja svake godine zbog skijališta. Nakon skijanja, mnogi pohrle u neki od barova, ali posete baru Kicloš nedaleko od skijališta bio je koban za brojne skijaše. Tamošnji konobar je bio zaražen korona virusom, koji je zatim preneo na mnoge turiste.

Podsetimo, vlasti na Islandu proglasile su Išgl riskantnim područjem još 5. marta, zajedno s Vuhanom i Iranom. Ipak, devet dana je bilo potrebno austrijskim vlastima da preduzmu mere i izoluju to skijalište. To upozorenje s Islanda je stiglo nakon što se nekoliko skijaša nakon boravka na tom skijalištu vratilo zaraženo korona virusom, prenosi Jutarnji list.

Austrija Alpi, austrijski, planina, sneg, skijanje, skijaliste

Foto-ilustracija: Pixabay/nervosa22

Frac Kacgraber, direktor zdravstvene službe u Tirolu, rekao je da "s medicinskog stanovišta, nije verojatno da se zaraza tamo pojavila" te istakao da su Islanđani verovatno bolest dobili od nekoga u avionu, verovatno od putnika iz Italije. Pokazalo se da je na letu zaista i postojao takav putnik, no nastavili su se slučajevi zaraze sa skijališta. Nakon upozorenja s Islanda, i Norveška je počela testirati svoje državljane koji su se vratili iz Tirola. Pokazalo se da od 1.198 zaraženih u Norveškoj, 491 osoba je bila u Austriji, i to uglavnom u Tirolu.

U međuvremenu je došlo do pozitivnih testova i u samom Išglu, 7. marta je 36-godišnji Nemac oboleo od korona virusa, a on je na tom popularnom skijalištu radio kao konobar u baru, okružen brojnim turistima iz celog sveta. Pivo od 6 evra se točilo kao da sutra ne postoji, a zabave koje su se održavale zvale su se simboličnim imenom - Apokalipsa.

Idućeg dana pokazalo se da je na korona virus pozitivno i 15 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim konobarom. Bar je zatvoren 10. marta, no skijanja su se odvijala i 7. i 8. marta, kada je već bilo poznato sve o zarazi tog konobara.

Prema dosadašnjim informacijama, čini se da se tamo zarazio i jedan anesteziolog iz klinike u Salzburgu, koji je nakon povratka bio u kontaktu s više od 100 ljudi, uključujući i lekare i medicinske sestre. Njegova partnerka takođe je zaražena korona virusom, a inače je medicinska sestra i radi s bebama.

U sledećim danima ovo skijalište u Tirolu postalo je žarište korona virusa u Austriji, na kojem se on najbrže širio. Neki su stavljeni u karantin, ali mnogi i nisu.

Tirolske vlasti su čak i kasnije, 16. marta, naglasile da su učinile sve potrebno da zaustave širenje virusa, a nisu ni iskoristili priliku za izvinjenje. Tek 18. marta je naređeno zatvaranje svega na tom području, a od tada niko ne sme da napusti svoj dom bez dobrog razloga.

Spiegel piše kako se čini da će odgovorni naposletku ipak za sve ovo morati da odgovaraju pred zakonom.

Video: Ne, nije pet ujutru već pet popodne: Pustoš u Trstu je prava slika izolacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima