≫ 

Doktorka iz Pekinga upozorava na drugi talas korona virusa u Kini: Pretnja stiže iz inostranstva

Pred stručnjacima je težak zadatak: da kontrolišu i prate uvezene slučajeve

  • 4
Peking Kina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Jedan od najvećih kineskih stručnjaka za korona virus upozorava da se nacija suočava sa drugim talasom bolesti zbog porasta broja infekcija kod ljudi koji se vraćaju iz inostranstva, piše Dejli mejl.

Profesorka Li Lanjuan, član ekspertskog tima iz Pekinga, rekla je da je "veoma zabrinuta da uvezeni slučajevi mogu da pokrenu novu epidemiju u zemlji".

Njen komentar usledio je nakon što su zdravstveni zvaničnici prijavili prvi slučaj u zemlji da je neko dobio bolest, poznatu kao Covid-19, od druge osobe koja se vratila iz inostranstva.

Takođe je prijavljeno da se život u Vuhanu, epicentru izbijanja virusa, polako vraća u normalu nakon dva meseca striktnih mera i zaključavanja grada.

Profesorka Li (73) izjavila je za Čajna njuz da je kontrola i sprečavanje uvezenih slučajeva medicinskim radnicima "težak" zadatak.

- Ovo zahteva intenziviranje naših napora i da nastavimo neumorno da radimo na tome da se spreči širenje epidemije koronavirusne pneumonije u drugim gradovima - rekla je ona.

Li je bila na čelu medicinskog tima koji se borio protiv viruha u Vuhanu više od 50 dana.

- Gradovi kao što su Peking, Šangaj, Šenžen i Hangdžou imaju česte međunarodne komunikacije. Jako sam zabrinuta da bi uvezeni slučajevi mogli da izazovu još jednu veliku epidemiju u našoj zemlji - upozorila je ona.

Video: Kineska državna televizija emitovala spot podrške Srbiji

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    23. mart 2020 | 13:49

    Zivela bratska Kina

  • Тодорић

    23. mart 2020 | 14:48

    Сумњам и да је први случај у Вухану,такође увезен,па побегао...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA