• 16

Greta Tunberg: "Mislim da imam korona virus, ali ne mogu da se testiram"

Poslednje dve nedelje ona se nalazi u svom domu, od kada se vratila sa putovanja po centralnoj Evropi

  • 16
Greta Thunberg

Foto: Tanjug/AP

Mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg navela je na svom Instagram profilu da ima simptome korona virusa i da se nalazi u samoizolaciji.

Kako je navela, poslednje dve nedelje ona se nalazi u svom domu, od kada se vratila sa putovanja po centralnoj Evropi. Dodala je da se nalazi u iznajmljenom stanu, dalje od majke i sestre.

- Pre oko 10 dana sam počela da osećam neke simptome, istovremeno kad i moj otac koji je išao sa mnom u Brisel. Osećala sam se umorno, imala drhtavice, upaljeno grlo i kašalj. Moj otac je imao iste simptome, ali mnogo intenzivnije i sa temperaturom. U Švedskoj ne možete da se testirate ukoliko vam nije potrebna hitna medicinska pomoć. Svi koji se osećaju bolesno su zamoljeni da ostanu kod kuće i da se samoizoluju. Tako da ja nisam testirana na Covid 19 ali su velike šanse da ga imam, s obzirom na simptome i okolnosti - navela je ona.

 
 
 
View this post on Instagram

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father - who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but - AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. #COVID #flattenthecurve

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Dodala je da je skoro pa skroz ozdravila, ali navodi da je u tome i poenta.

- Skoro da se i nisam osećala bolesno. Moja prethodna prehlada je bila mnogo gora od ovoga. Da nije bilo nekog drugog sa virusom istovremeno, možda ništa ne bih posumnjala. Tada bih samo pomislila da se osećam neobično umorno od malo kašlja - napisala je Greta.

Naglašava da je to razlog zašto je sve mnogo opasnije.

- Mnogi, posebno mladi, neće osetiti nikakve simptome uopšte. Tada ne znaju da imaju virus i mogu da ga prenesu rizičnim grupama. Mi koji ne pripadamo rizičnim grupama imamo ogromnu odgovornost, naše akcije mogu da budu pitanje života ili smrti za druge. Molim vas imajte to na umu, slušajte savete stručnjaka i vaših lokalnih zvaničnika i ostanite kod kuće kako bismo usporili širenje virusa. I zapamtite da vodite računa jedni o drugima i pomognete onima kojima je to potrebno - navela je Tunberg.

Video: Gretu napali paparaci u Madridu: Ona se smejala, a policija jedva uspevala da je zašititi

(N. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iiiii jaaaaaoo

    ja sam vec uplakan!

  • Srdjan

    Ooo dete, sedi kući, gledaj crtaće i uživaj u detinjstvu...Loša ti je ta igra koju trenutno igraš....ti da promeniš svet...!!!!!!

  • Ceda Ekser

    Ozdravi sto pre,ali prestani da zamaras i gnjavis ljude!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima