≫ 

U Indiji panika zbog korona virusa: Doktore izbacuju na ulicu, plaše se da će ih zaraziti

Indija je od danas u blokadi koja će trajati 21 dan

  • 2
Indija koronavirus blokada Foto: Tanjug/AP

Kako se pandemija korona virusa u svetu pogoršava iz dana u dan, u Indiji raste strah - a medicinski radnici na prvoj liniji borbe nose najveći teret javne panike.

Indija je za sada prijavila 562 slučaja novog korona virusa, što je relativno mali broj u odnosu na veličinu zemlje i gustinu stanovništva, piše CNN.

Međutim, u zemlji je došlo do porasta anksioznosti usled dramatične blokade zemlje, a ni Indiju nisu zaobišle scene panične kupovine i uznemiravanja lekara i drugih medicinskih radnika koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv opake bolesti.

Medicinsko osoblje u prestonici Nju Delhi kaže da je diskriminisano od strane zajednice zbog straha da su možda zaraženi korona virusom jer rade sa obolelim pacijentima.

Neki doktori su prijavili da su izbačeni iz domova ili da im je prećeno da će im isključiti struju.

- Doktori, medicinske sestre i drugi medicinski radnici koji brinu o obolelelima od novog virusa pitani su da napuste svoje rentirane domove, a neki su čak prisilno iseljeni iz njih od strane vlasnika kuće zbog straha da će ih oni učiniti podložnim infekciji - piše u pismu koje je udruženje doktora u utorak poslalo ministru unutrašnjih poslova Amitu Šahu.

Indija koronavirus blokada Foto: Tanjug/AP

- Mnogi doktori sada su na ulici zajedno sa svojim prtljagom i nemaju gde da odu - piše u pismu, u kojem se traži da Šah preuzme nešto i zaštiti medicinske radnike.

Indija je danas počela najveću svetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je premijer Narendra Modi, upozoravajući građane da moraju da ostanu unutra ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove.

- Da bi se spasila Indija i svaki Indijac, postojaće potpuna zabrana izlaska iz kuće - rekao je Modi u televizijskom obraćanju, priznajući da će tri sedmice blokade biti veliki udarac za ekonomiju, ali da bi alternativa mogla vratiti zemlju decenijama unazad, preneo je Rojters.

Indija koronavirus blokada Foto: Tanjug/AP

Obećavši dve milijarde dolara za jačanje zdravstvenog sistema zemlje, Modi je naredbu nazvao "potpunim zatvaranjem" i nije rekao da li će neki pružaoci usluga biti izuzeti, ali je kazao da su "preduzeti svi koraci centralne i državnih vlada da osiguraju snabdevanje osnovnim namirnicama".

Ovaj potez stavlja gotovo petinu svetske populacije pod blokadom.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. mart 2020 | 10:56

    O Boze spasi ovaj svet!svet je u potpunoj konfuziji i ludiluizbacili doktore ha ha😂o Boze oprosti mi,😯morao sam se nasmejati u prvi mah,masovna histerija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA