≫ 

Obrt na suđenju masovnom ubici na Novom Zelandu: Terorista priznao zločin

Tarant je u pritvoru od 15. marta 2019. godine kada je uhapšen i optužen da je iz poluautomatskog oružja pucao na muslimane koji su se okupili na molitvi u dve džamije u Krajstčerču, uživo prenoseći svoj zločin preko Fejsbuka

  • 0
brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u džamijama na Novom Zelandu danas je došlo do neočekivanog obrta, jer je optuženi priznao svoj zločin.

Tokom saslušanja u Vrhovnom sudu Krajstčerča, optuženi Brenton Tarant je u izjavi preko video linka priznao 51 optužbu za ubistvo, 40 optužbi za pokušaj ubistva i jednu optužbu za terorizam.

brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad Foto: Tanjug/AP

- Biće osuđen za svaki pojedinačni zločin koji je počinio. Priznanje krivice je značajan korak ka izricanju presude - izjavio je neposredno po završetku saslušanja predsedavajući sudskog veća, sudija Kameron Mander.

Tarant je u pritvoru od 15. marta 2019. godine kada je uhapšen i optužen da je iz poluautomatskog oružja pucao na muslimane koji su se okupili na molitvi u dve džamije u Krajstčerču, uživo prenoseći svoj zločin preko Fejsbuka.

Priznanje Taranta čini suvišnim dalji sudski postupak koji je trebalo da startuje u junu, pa će sudsko veće nastaviti da donosi presude za ukupno 92 tačke optužnice.

brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Sud nije najavio kada će biti izricanje presude, ali indikativno je što je optuženom Tarentu pritvor produžen do 1. maja.

- Cela nacija, ali posebno muslimanska zajednica, pošteđeni su suđenja koje je zločincu moglo da posluži kao propagandna platforma - rekla je premijerka Novog Zelanda DZasinda Ardern, koja se prethodno zarekla da u javnosti neće izgovoriti ime ubice.

brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Tarentovi advokati nisu se odazvali pozivu da prokomentarišu najnoviji obrt na suđenju.

Sud je prethodno odredio jednočasovni medijski embargo na informaciju o priznanju krivice kako bi prethodno bili direktno obavešteni članovi porodica nastradalih i preživele žrtve napada.

Video: Jula 2016. Siniša Zlatić je zavio Žitište u crno. Ovo su snimci posle masakra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA