Otkriveno kako je korona virus stigao u Britaniju: Muškarac se inficirao u Išglu, žarištu zaraze?

Radi se o jednom 50-godišnjem IT ekspertu iz Saseksa, koji je sa prijateljima iz Danske i SAD boravio u Išglu sredinom januara

  • 2
Doktori, pacijent, bolnica, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Prvi pacijent u Velikoj Britaniji inficirao se korona virusom u Ibici Alpa, austrijskom skijaškom centru Išgl, tvrdi više britanskih medija, a i u samoj Austriji ponašanje vlasti tog gradića, ali i pokrajine Tirol, nalaze se pod istragom tužilaštva.

Britanski mediji Išgl smatraju mestom koje je doprinelo širenju korona virusa širom Evrope. Prvi pacijent u toj zemlji se inficirao u Išglu, stoji na naslovnoj strani "Dejli mejla". Radi se o jednom 50-godišnjem IT ekspertu iz Saseksa, koji je sa prijateljima iz Danske i SAD boravio u Išglu sredinom januara. Tamo se on, prema pisanju medija, zarazio, a po povratku u Veliku Britaniju Daren Bland inficirao je suprugu Saru i decu.

"Dejli mejl" tvrdi da su i prijatelji Blanda, dva Danca i jedan Amerikanac, inficirani tokom skijanja. Dnevniku "Telegraf" Bland je kazao da je bio gost bara "Kicloh", koji se našao u fokusu svetske pažnje, jer se u tom lokalu inficiralo na stotine Skandinavaca.

Porodica Bland nije bila testirana na korona virus, ali svi simpotomi pokazuju da je on bio nulti pacijent, navode mediji ukazujući da je u Velikoj Britaniji u međuvremenu više od 9.500 inficiranih i preko 460 žrtava. U Išglu i Tirolu pokušalo se, kako tvrde austrijski mediji, zataškati afera oko širenja zaraze.

Bečki dnevnik "Esterajh" podseća da je 29. februara kod povratnika sa skijanja iz Islanda konstatovano 15 infekcija, nakon čega su islandske vlasti Išgl proglasile rizičnim regionom. Island je sve podatke o inficiranima prosledio vlastima austrijske pokrajine Tirol, koje tada nisu delovale. Austrijski mediji su 5. marta izvestili o obolevanju Skandinavaca, nakon čega su vlasti Tirola zvale medije i zahtevale da se prestane sa pisanjem da su se Islanđani inficirali u Išgl, navodeći da u tom mestu nema niti jedan slučaj infekcije.

Samo dan kasnije, šalju se lekari u Išgl, kojima se dozvoljava testiranje samo određenih osoba. Tom prilikom je pozitivno testiran jedan zaposleni u baru "Kicloh", kao i 15 zaposlenih tog lokala, ali direktor za javno zdravlje Tirola Franc Kacgraber i tada tvrdi da je malo verovatno da su se Islanđani zarazili u Išglu.

Zatvaranje lokala

 

Tek 10. marta pokrajina Tirol zatvara "Kicloh", kao i druge "ski" lokale. Tri dana kasnije austrijska vlada proglašava Išgl i region Pacnauntal regionom visokog rizika i stavlja ih pod karantin. Stranim turistima se dozvoljava da otputuju bez ikakve kontrole, a hoteljeri počinju da otpuštaju zaposlene, koji su verovatno isto imali virus, koji su potom širili dalje u mestima u koja su se vratili.

Hiljade skijaša želi da napusti Austriju, ali nedostaju letovi, pa mnogi 14. marta ostaju da prenoće u Insbruku, glavnom gradu Tirola, a ispostavilo se kasnije, na osnovu izjava, da su mnogi bili inficirani. Iako je Tirol žarište infekcije u toj pokrajini 15. marta žičare su i dalje radile, skijaške piste bile pune skijaša.

Zbog infekcije u Išglu brojni stranci su već podneli tužbe, a među njima su Danci, Šveđani, Norvežani, kao i Nemci, pošto je samo u Hamburgu više od 80 zaraženih bilo u Tirolu na skijanju. Ove nedelje tužilaštvo Austrije pokrenulo je istragu zbog sumnje zataškavanja i nedelovanja protiv širenja zarazne bolesti, jer postoje naznake da je pojava virusa prećutana. Takođe i Udruženje za zaštitu potrošača podnelo je tužbu protiv gradonačelnika Išgla, ali i vlasti Tirola.

Otkriveno žarište korona virusa u Evropi: Na hiljade se ovde zarazilo, a vlasti ćutale zbog zarade?!

 

Skijaški resort Išgl u austrijskom Tirolu, prema pisanju austrijskog "miss.at", ali i još nekih medija, je prema svemu sudeći mesto na kom su se stotine ili čak hiljade ljudi zarazile korona virusom, odnosno to skijalište je epicentar infekcije korona virusom u Austriji.

Sumnja se da je sve krenulo iz ski bara, gde su se posetioci iz raznih zemalja zarazili korona virusom i koje je popularno okupljalište turista koji tamo provode vreme u zabavi nakon skijanja. To potvrđuju informacije iz Danske, Švedske, a naročito Nemačke o novim pozitivnim pacijentima, kojima je svima zajednička ista stvar - nedavno su se vratili sa skijanja u Išglu. Nakon što su se vratili kući, počeli su i sami da šire zarazu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ris

    26. mart 2020 | 14:47

    Koga briga za Engleze i ko im je doneo virus. Imamo mi svojih briga.

  • DLZ

    26. mart 2020 | 14:16

    Ko laze u ovoj prici o koroni.I dalje mislim da smo u januaru imali ekspanziju korone ,vise od polovine BG je kasljalo bilo sa temp...Ako je ovsj britanac bio zarazen u januaru !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA