≫ 

Španski lekari očajni: Brzi testovi za korona virus iz Kine nisu dobri

Brze testove napravila je kineska kompanija “Bioeasy” sa sedištem u Šenženu

  • 5
Koronavirus, test Foto: Tanjug/AP

Brzi testovi za korona virus koji su stigli u Španiju iz Kine ne funkcionišu dobro, javljaju španski mediji.

Kako navodi “El Pais”, ovo je potvrdilo nekoliko laboratorija za mikrobiologiju kada su uradili analize koristeći opremu koja im je došla iz Kine.

- Ne detektujemo toliko pozitivnih slučajeva - rekao je izvor španskog lista koji je želeo da ostane anoniman.

Brze testove napravila je kineska kompanija “Bioeasy” sa sedištem u Šenženu. Prema pisanju medija, ovi testovi imaju osetljivost od 30 odsto, a trebalo bi da imaju više od 80 odsto kako bi nalazi bili ispravni.

- Sa tom vrednošću, nema svrhe raditi testove. Zbog toga, moraćemo da koristimo PCR testove - rečeno je iz Institua za zdravlje Karlos III, koji radi za Ministarstvo zdravlja.

Španski mikrobiolozi testiraju pacijente koristeći PCR - polimeraznu lančanu reakciju, koja detektuje ribonukleinsku kiselinu virusa.To je laboratorijska tehnika koja zahteva posebnu opremu, a potrebno je četiri sata da bi se dobio rezultat.

Brzi testovi slični testovima za trudnoću

Brzi testovi nalikuju onima za trudnoću. Pošto se uzme uzorak od pacijenta, on se ostavlja u ketridž koji daje rezultat da li on pozitivan, negativan ili nevalidan. Test je gotov za 10 do 15 minuta.

Španija je kupila 340.000 testova i planira masovno da testira medicinske radnike i stare koji se nalaze u kućnoj izolaciji, a zatim da proširi ispitivanje na široj populaciji. Vlada je saopštila da je naručila još 5,5 miliona brzih testova, ali nije poznato da li je od istog proizvođača.

Testovi kupljeni u Kini moraće da služe za skrining, odnosno kada detektuju kod pacijenta korona virus, on će biti stavljen u izolaciju. Kako piše El Pais, da su kineski testovi dovoljno dobrog kvaliteta, ne bi morala opet da se primenjuje PCR analiza.

Zbog manje osetljivosti, kada je test negativan, nije moguće znati da li osoba stvarno nema korona virus, ili da je test loš, odnosno pacijent može stvarno biti zaražen korona virusom. Zbog toga, Udruženje za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju (SEIMC) dalo je preporuku da se ne koriste testovi, već da se uzorci proveravaju korišćenjem PCR metode.

Kupili ste testove od kompanije koja nema lincenu

Ambasada Kine u Španiji oglasila se posle pisanja “El Paisa” i rekla da je španska vlada kupila testove od kompanije koja nema licencu.

- Nadležni u Kini ne dozvoljavaju kupovinu proizvoda od kompanije koja nema licencu, odnosno u ovom slučaju kompanija “Bioeasy” - rečeno je u kineskoj ambasadi.

Video: Darija Kisić-Tepavčević: U Srbiji se koristi test koji je dobijen od SZO i koji je visoko senzitivan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA