≫ 

"U ratu smo, a ne pobeđujemo": Ovo je dokaz da broj zaraženih od korona virusa vrtoglavo raste

Svetu je trebalo tri meseca da dosegne brojku od 100.000 potvrđenih slučajeva zaraze. Sledećih 100.000 dogodilo se za samo 12 dana. Trećoj stotini hiljana trebalo je četiri dana. Četvrtoj, samo dan i po

  • 1
Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP
Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je liderima 20 najvećih svetskih industrijalizovanih zemalja tokom današnjeg vanrednog virtualnog samita da "smo u ratu s virusom - a ne pobeđuemo ga" uprkos dramatičnim merama koje su države preduzele da zapečate svoje granice, zatvore preduzeća i ograniče kretanje za više od četvrtine svetskog stanovništva.

Neobični video poziv umesto fizičkog okupljanja usledio je dok vlade širom sveta naglašavaju važnost društvene distanciranosti da bi se suzbilo širenje visoko zaraznog virusa, prenosi AP.

Grupa od 20 nacija, koja se suočava sa kritikom zbog nepostojanja kohezivne akcije protiv virusa ili njegovog ekonomskog uticaja, obećala je da će raditi zajedno. Grupa je saopštila da zajednički unose više od 4,8 biliona dolara u globalnu ekonomiju kako bi se suprotstavili socijalnim i finansijskim uticajima pandemije.

U završnoj izjavi posle sastanka, G20 je navela da je posvećena jačanju mandata Svetske zdravstvene organizacije. Oni su rekli da su "globalna akcija, solidarnost i međunarodna saradnja" potrebni više nego ikad.

- Pandemija Kovid-19 je bez presedana i snažan je podsetnik naše međusobne povezanosti i ranjivosti. Virus ne poštuje granice - saopštila je grupa. "."

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je lidere G20 da usvoje plan ratnog stanja za borbu protiv pandemije.

- Svetu je trebalo tri meseca da dosegne brojku od 100.000 potvrđenih slučajeva zaraze. Sledećih 100.000 dogodilo se za samo 12 dana. Trećoj stotini hiljana trebalo je četiri dana. Četvrtoj, samo dan i po. Ovo je eksponencijalni rast i samo vrh ledenog brega - rekao je.

Doktor, pacijent, maske, bolnica, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dodao da zemlje moraju biti u stanju da kombinuju sistematsko testiranje, praćenje, karantin i lečenje, kao i da koordinišu izlaznu strategiju kako bi se širenje suzbijalo sve dok vakcina ne postane dostupna.

Saudijska Arabija, koja ove godine predsedava G20, otvorila je sastanak hitnim apelom kralja Salmana na svetske moćnike da finansiraju istraživanje i razvoj vakcine protiv virusa, koji izaziva bolest poznatu kao Kovid-19.

- Ova kriza zahteva globalni odgovor. Svet računa na to da ćemo se okupiti i sarađivati kako bismo se suočili sa ovim izazovo -, rekao je saudijski monarh tokom virtuelnog samita.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je tokom poziva da Velika Britanija daje dodatna sredstva za Koaliciju za inovaciju pripremljenosti za epidemiju koja podržava razvoj vakcina, donoseći svoj doprinos u iznosu od 250 miliona funti (302 miliona dolara).

Sastanak nije bio otvoren za medije. Vlade i organizacije distribuirale su komentare učesnika nakon njegovog zaključenja.

Svetski lideri poput indijskog premijera Narendre Modija, japanskog Šinza Abea i kanadskog Džastina Trudoa, takođe su učestvovali na samitu, kao i predsednik SAD Donald Tramp.

Na sastanku su učestvovali i kineski predsednik Si Ðinping i nemačka kancelarka Angela Merkel, iz svog stana u Berlinu, gde se nalazi u karantinu, nakon što je lekar koji joj je dao vakcinu protiv upale pluća bio pozitivan na virus. Ona je bila negativna na dva testa, ali testiraće se ponovo.

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je osnivanje posebnog fonda u okviru MMF koji će nuditi beskamatne kredite, a naglasio je potrebu stvaranja "zelenih koridora" za slobodno kretanje zaliha i tehnologija namenjenih za rešavanje epidemije. Takođe je predložio moratorijum na sankcije u vezi sa osnovnim dobrima. Putin je naglasio da je ovo "stvar života i smrti", potcrtavajući potrebu da se reše "političkog smeća".

Nije imenovao nijednu određenu državu, ali AP konstatuje da se to moglo odnositi na američke sankcije protiv Irana, koji je teško pogođen epidemijom. Rusija se takođe suočila sa talasom zapadnih sankcija zbog aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine.

Virtualni samit su dodatno uključivali čelnici Svetske zdravstvene organizacije, Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Međunarodne organizacije rada i drugi.

Video: Pretužan prizor u Zenici: Krvnički se pesničili zbog džaka brašna

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko tamo

    27. mart 2020 | 04:21

    Dzabe sada svo nuklearno oruzije, plastika, rakete, zlato, tenkovi, dolari/evei, nafta, sateliti... sta sad kazete gospodo kada se priroda okrenula i napala sa nevidljivom silom... dzabe sada sva tehnika tehnologija i sve ostalo. Svet vise nikada nece biti isti to ie svima jasno samo se nadam da ce postati bolje mesto, a ne de ce nas uvesti u svadje i ratove posle tolikih sebicluka menju nacijama... Poljsko sram te bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA