≫ 

Korona virus je nekima blagoslov: Da li je epidemija mafijašima otvorila "vrata sreće"?

Pandemija je idealan okvir za poslovanje mafijaša, švercera i lovaca u mutnom

  • 1
Španija, koronavirus, lekari, vojska, prazne ulice, ljudi maske, bolnicki kreveti Foto: Tanjug/AP

Dok se građani bave golim opstankom i broje mrtve i zaražene, kriminalci gube svoj redovni prostor u vestima, a ni represivni i pravosudni aparat nije više fokusiran na njih. Pandemija je idealan okvir za poslovanje mafijaša, švercera i lovaca u mutnom.

Mafijaši se ekspresno prilagođavaju pandemiji, iako je nisu očekivali – piše rimska La Repubblica. Čak ni hongkonška Trijada nije se nadala ovakvoj prilici i pripremila svoje poslovanje uslovima straha od opšte zaraze. Međutim, ono što se događa od Kine preko Meksika, Kosova i Italije do Irana je brz zaokret mafijaških preduzetnika prema novonastalim okolnostima, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Pravi biznis nije krađa maski iz skladišta i njihova preprodaja, jer su Turska, Indija, Rusija, Kazahstan, Ukrajina, Rumunija i druge zemlje zaustavile ili smanjile izvoz maski. Dvadeset miliona maski, uključujući hirurške Fpp2 i Fpp3, blokirano je u zemljama proizvodnje. Ko će u ovim okolnostima dogovarati prelaze granica i tranzite?

Šta će se dogoditi kad hrana ili benzin takođe počnu sporije da budu distribuirani? Ko će biti u stanju da zaobiđe sve zabrane i isporuči robu? Zna se: mafijaši. Zato kompanije koje prodaju i do građana dopremaju osnovne potrepštine moraju biti sigurne u svoje poslovanje, plate i radna mesta: svako njihovo zatvaranje i redukcija otvara prostor zločinačkim organizacijama, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Aerodromi i brodarske kompanije Istočne Evrope i Južne Amerike koje se koriste za trgovinu drogom pripremaju se za dobrodošlicu novim robama koje traži tržište hitnih slučajeva. I tržište lekova reagovalo je na epidemiju povlačenjem velikih zaliha, baš kao i tržište hrane ili droge. Nisu u Amsterdamu i Njujorku trgovci marihuanom bez veze imali eksploziju prodaje u najavi restrikcija: neko je napunio skladišta za vreme kad će cene naglo poleteti.

Nije prva pandemija na kojoj su se obogatili

Mafijaške uzlete i dominaciju beleže mnoge istorijske epidemije, poput one kolere u Napulju 1884., kad je mafija (Camorra) sasvim preuzela javne radove i kompletnu obnovu grada. Ni za vreme kuge tadašnja aristokratija nije znala da upravlja krizom, pa je sklapala ugovore s mafijom koja je preuzela prehrambene lance, kontrolu puteva, skupljanje leševa… Ni današnji mafijaši, koji tradicionalno ne poštuju granice, zato nimalo ne plaše obustave Šengena, nego u hermetičnom zatvaranju granica vide uglavnom svoju priliku i korist.

Brazilski mediji javljaju kako su gansteri u favelama Rio de Žaneira čak preuzeli kontrolu poštovanja policijskog časa i drugih preventivnih mera protiv korone koje tamošnja sirotinja uglavnom ne poštuje.

- Ko se kreće ulicom ili ide u šetnju, dobiće opomenu i poslužiće kao primer. Bolje vam je ostati kod kuće ne radeći ništa - poručuju samoproglašeni mafijaški higijeničari sugrađanima iz slamova, ne zanemarujući ni ostale unosne biznise.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta

Video: Slike iz bolnica ulivaju jezu u kosti, ali snimak lečenja bolesnih u kućnom karantinu je strašan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👌🏼

    29. mart 2020 | 23:38

    Njima i Isilovcima sigurno da, jer se lakse skrivaju ispod ove zastitne garderobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA