• 41

"Ne dolazite više u crkvu. Najvažnije je spasiti se": Snažna poruka patrijarha Kirila pravoslavcima

Kao religijski primer osami patrijarh moskovski je naveo delo Marije Egipćanke, koja je poštovana kao zaštitnica pokajnika i koja je 47 godina provela u pustinji da bi okajala svoje grehe

  • 41

Patrijarh moskovski Kiril zamolio je vernike da ne posećuju crkve i hramove tokom epidemije smrtonosnog korona virusa.

Patrijarh je, služeći u nedelju liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, zamolio ljude da ne dolaze u crkvu.

- Apelujem na vas, dragi moji, da sve dok ne dobijete blagoslov patrijarha, ne dolazite u crkvu - rekao je Kiril.

Njegova svetost je podsetila na preporuku vlasti koje su pozvale sve stanovnike da ostanu kod kuće. On je i citirao jednu pravoslavnu vernicu iz Italije koja mu je pisala.

- Mislili smo da neće biti zaraženih u Rimu. Danas ostajemo kod kuće, a mrtvačnice, pa čak i stadioni prepuni su leševa i kovčega. Čak nismo u stanju ni da ih spalimo. Ljudi umiru onako kako mogu umirati samo tokom najgore pandemije - citirao je patrijarh reči vernice.

Kao religijski primer osami patrijarh moskovski je naveo delo prepodobne Marije Egipćanke, koja je poštovana kao zaštitnica pokajnika i koja je 47 godina provela u pustinji da bi okajala svoje grehe.

- Nadajmo se da će njen primer žrtvovanja poslužiti da shvatimo značaj osame u našim pustinjama, našim domovima. Učinimo isto delo kao i Marija Egipćanka - pozvao je patrijarh vernike.

Njegovu besedu poslušajte u video snimku na početku teksta.

Podsetimo, episkop valjevski Milutin preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja svog zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Merops

    Gospodine pope Ruske crkve,ovo si trebao javno reci jos pre dva meseca,a pogotovu nasim srpskim popovima i nasim vernicima,mozda bi te poslusali i manje posla zadali i nasim i vasim lekarima ,kao i pogrebnicima,znam da ovo neces procitati nikada ali ce mozda ovo procitati u Srbiji

  • Vladaj

    Neka ti je Oce bog u pomoci. Ispade ds ste sledbenici zla. Kome je crkva oduzela zivot

  • free

    Pa o kakvom spasenju to pričamo ako sad treba da ne dolazimo u Crkvu za netrebaju bolesni lekara ili ćemo doć kad ovo sve prodje pa da drzite besjedu i časove pametovanja ko nije dostojan i ko nevjeruje nek ne dolazi a vi Sveštenici malovjerni ostanite kuci nemojte dolazit dase nebi vi zarazili samo ostavite otvorena vrat Hrama jer toje naše pa ko hoće neka udje hvala unapred

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima