≫ 

Kako su lažni snimci pooštrili mere u Grčkoj: U Solunu zatvorili omiljeno šetalište, narod besan

Šetalište kraj mora više neće biti dostupno ljubiteljima šetnje, bar ne tokom celog dana

  • 0

Čitav svet bije bitku sa opasnim korona virusom koji svakog dana odnosi na stotine žrtava. Epidemije nije pošteđena nijedna zemlja, a kako bi sprečili širenje smrtonosnog virusa mnoge vlasti su uvele zabranu kretanja, a ima i onih koji su uveli 24-časovni policijski sat.

Rigorozne mere su na snazi i u Grčkoj, koja broji nešto više od 1.300 obolelih. Tamo je na snazi celodnevna zabrana kretanja, a građani mogu da izlaze samo uz potvrdu. Ipak, Grci baš i ne haju mnogo za to, iako su se, moramo priznati, dosta uozbiljili u poslednje dve sedmice.

Sredinom marta bilo je potpuno normalno da vidite pune kafiće, ali rigorozne mere saterale su mnoge u stanove i kuće, pa je tek par stotina hrabrih koji se usude da promole nos napolje i kreću se van dozvoljenih granica. Ne tako visoke kazne doprinele su tome, ali jedan lažni snimak je Grcima došao glave.

Naime, na društvenim mrežama, ali i na jednoj od gledanijih televizijskih stanica, osvanuo je u nedelju snimak prepunog šetališta u Solunu. Sve bi bilo u redu da se nije ispostavilo da je u pitanju stari snimak, koji je nastao na samom početku epidemije korona virusa u ovoj zemlji.

- U nedelju uveče me je zvala ćerka koja živi u Americi da urla na mene što sam izašao iz kuće. Rekla je da je preko interneta gledala vesti i da je videla prilog i mene kako šetam pored mora, a ja nisam makao iz kuće više od sedam dana - žalio se jedan dekica u utorak medijima, dodajući da je ćerki uzalud objašnjavao da se nije šetao.

Zbog emitovanja starog snimka vlasti su donele odluku da zatvore šetalište. Niko više kraj mora neće smeti da kroči radnim danima posle 14 časova, a vikendom uopšte.

- Jeste u nedelju bilo ljudi, ali ni dvadesetina u odnosu na situaciju od pre više od mesec dana kada je i nastao sporni snimak. Drug je u nedelju prošao biciklom tuda i sve je lepo snimio. Vidi se da ljudi šetaju, ali svi drže odstojanje i uopšte nije bilo gužve - kaže za Telegraf.rs Tasos Ksantopulos, koji živi u Solunu.

On kaže da se u nedelju podigla panika, a ispostavilo se da je na šetalištu bilo svega oko 500 ljudi.

- Pričamo o gradu koji broji oko milion stanovnika, sad zbog emitovanja starog snimka više niko ovuda ne sme da prođe - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, nakon ovog "nemilog događaja" vlasti su donele odluku da dodatno pooštre policijski čas.

Sada će građani moći samo jednom dnevno da dobiju dozvolu za izlazak. Kako su im vlasti poručile, tokom tok jednog izlaska neka nabave sve što im je neophodno od lekova i hrane i više mrdanja iz kuće nema.

Video: Telegraf patrola na Adi: Osetno manje penzionera

(Ivana Nikolić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA