Države bez korona virusa: U ovih 18 zemalja pandemija još nije stigla, ali se posledice već osećaju

U nekim mestima gde nema prijavljenih slučajeva, ne znači nužno da ih zaista nema

  • 7
Virus pokorio ceo svet

Virus pokorio čitav svet Printsceen gisanddata.maps.arcgis.com

Pre manje od tri meseca, 12. januara, korona virus bio je ograničen na Kinu. Nijedan slučaj nije bio izvan zemlje. A onda je 13. januara virus postao globalni problem. Virus je potvrđen na Tajvanu, a onda u Japanu, Južnoj Koreji i Americi. Širom sveta usledila je poplava zaraze. Sada imamo više od milion obolelih od korona virusa širom sveta, od Nepala do Nikaragve. Dok broj umrlih raste, a bolnice postaju prenatrpane pacijentima, postoji li neko mesto na svetu gde virus još nije stigao? Postoje takva mesta, iako deluje neverovatno.

193 zemlje su članice Ujedinjenih Nacija. Do 2. aprila 18 zemalja nije potvrdilo nijedan slučaj Covid-19, prema podacima koje je BBC uzeo sa Univerziteta Džons Hopkins.

To su Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Severna Koreja, Palau, Samoa, Sao Tome i Prinsipe, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Ekstremna izolacija

 

Tropsko ostrvo smešteno u severnom Pacifiku još uvek nema nijedan slučaj korona virusa i čini se kao savršeno mesto za skivanje od pandemije, ali stanovnici Palau kažu da je život tamo daleko od idiličnog, prenosi AFP.

Mikrodržava sa 18.000 stanovnika je među nekoliko mesta na Zemlji koje i dalje nemaju slučajeva zaraze korona virusom, dok brojke nezaustavljivo rastu u drugim državama.

Tačka u okeanu stotinama kilometara udaljena od najbližih suseda, Palau je okružen ogromnim Tihim okeanom, koji je delovao kao tampon protiv virusa.

Zajedno sa strogim ograničenjima putovanja, čini se da nema širenja koronavirusa ni na Tongi, Salomonskim ostrvima, Maršalovim ostrvima i u Mikroneziji.

Države bez korona virusa mapa

Na mapi su samo neke od zemalja u kojima nema korona virusa Ilustracija: Nikola Jovanović

Ali udaljenost nije garancija za zaustavljanje nemilosrdnog širenja nove bolesti. Severna Marijanska ostrva prvi slučaj korona virusa prijavila su prošlog vikenda, a onda i prvi smrtni slučaj u ponedeljak.

Klamioki Tulop (28), umetnica i samohrana majka, nada se da će Palau izbeći sudbinu Vuhana, Njujorka ili Madrida - gde su bolje opremljene zdravstvene službe preopterećene pacijentima.

Međutim, ona kaže da postoji strah da virus dolazi ili da je već prisutan na ostrvu, ali da nije otkriven.

- Oseća se sve veća tenzija i anksioznost u kupovini. Gužve su sve veće u prodavnicama nego što bi trebale da budu neradnim danima u nedelji - rekla je ona za AFP.

Na Palau je bilo nekoliko slučajeva zbog kojih se pojavio strah, uključujući potencijalni slučaj kada je jedna osoba stavljena u karantin dok vlasti čekaju rezultate testova.

Izolacija Antarktika

 

Unutar četiri udaljene baze na Antarktiku u Australiji, oko 90 ljudi našlo se na jedinom kontinentu bez virusa, dok gledaju kako njihov stari dom postaje neprepoznatljiv.

Nema potrebe za socijalnom distancom u tundri.

- Oni su verovatno jedini Australijanci u ovom trenutku koji smeju da večeraju zajedno, imaju otvoren bar ili teretanu - rekao je za AFP vodič ekspedicije na Antarktiku Rob Klifton.

Antarktik, led, topljenje leda

Foto: Pixabay.com

Baze su sada izolovane do novembra pa je grupa bezbedna, ali Klifton priznaje da "članovi ekspedicije najviše razmišljaju o tome kako se njihovi voljeni drže kod kuće".

U nekim mestima gde nema prijavljenih slučajeva, ne znači nužno da ih zaista nema.

Severna Koreja kaže da su mere koje je preduzela ključne što nema korona virusa u zemlji, uprkos epidemijama u susednoj Kini i Južnoj Koreji.

Iako tvrdi da nema nove bolesti kod njih, mnogi vladi ne veruju. Takođe se misli da najtajnija vlada na svetu možda ne govori istinu.

Čekanje neizbežnog?

 

Iako Palau nema potvrđenih slučajeva, svejedno se suočava sa strahovima i ekonomskom paralizom koji su pogodili i ostatak sveta.

U supermarketima u najvećem gradu u zemlji Kororu viđena je panična kopovina i postoji nestašica maski, alkohola i sredstava za dezinfekciju ruku.

Ostrva snažno zavise od uvoza robe pa bi brzo mogli potrošiti svoje zalihe.

Junajted erlajns je obično leteo šest puta nedeljno iz obližnjeg Guama, koji ima više od 50 potvrđenih slučajeva, ali sada ima samo jedan let nedeljno.

- Pogledajte kako smo se loše snašli kada su pošiljke kasnile pre nego što se dogodila ta pandemija. Svi su bili praktično u metežu - rekla je Tulop.

Palau

Foto: Wikimedia/LuxTonnerre

Stanovnicima je rečeno da praktikuju socijalnu distancu. Doktori čekaju da testovi na koronu stignu sa Tajvana. Vlada pravi pet soba za izolaciju koje će moći da prime do 14 pacijenta.

Deluje kao da čekaju neizbežno.

- Želim da budem optimistična da virus neće stići kod nas. Ali na Palau će se definitivno pojaviti. Veoma zavisimo od turizma i većina nas mora da putuje na posao - rekla je Tulop.

Rondi Roni radi kao domaćin velikih turističkih događaja. Međutim, kaže da je posao "presušio" i priznaje da se oseća "veoma nervozno".

- Moram da platim račune i rate kredita. Ovo će me sigurno vratiti unazad. Nadam se da će vlada učiniti nešto za našu ekonomiju i pomoći njenom oporavku - rekao je Roni.

Međutim, i u najudaljenijim krajevima sveta uticaj globalne pandemije se već oseća. Izgleda da nijedno mesto na svetu nije pošteđeno korona virusa.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: U Njujorku mesta za leševe ima samo u hladnjačama na ulici

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA