≫ 

"Policija će pucati i ubiće vas ako izađete na ulice": Zapad pomno prati govor ovog predsednika

Mnogi u siromašnijim delovima Manile su izašli da protestuju zbog nedostatka namirnica, jer nisu dobili pakete sa hranom od kako je izolacija zbog korona virusa počela, dve nedelje ranije

  • 1
Rodrigo Duterte, Filipinski predsednik Rodrigo Duterte Foto: Tanjug/AP

Oko 57 miliona stanovnika filipinskog ostrva Luzon dobili su striktno naređenje da se izoluju u svojim kućama zbog sprečavanja širenja korona virusa. Uprkos tome, mnogi u siromašnijim delovima Manile su izašli na ulice da protestuju zbog nedostatka namirnica, jer nisu dobili pakete sa hranom od kako je izolacija počela, dve nedelje ranije.

Pošto su odbili da odu kućama, lokalna vlada je uhapsila 20 ljudi. Isto veče, predsednik Filipina Rodrigo Duterte upozorio je svoje stanovništvo: "Ponovo prekršite naredbu o izolaciji i policija će vas upucati na mestu gde vas vidi".

Rodrigo Duterte, Filipinski predsednik Rodrigo Duterte Foto: Tanjug/AP

- Neću oklevati. Moja naređenja izdata policiji i vojsci, kao i lokalnim zvaničnicima, da ako se pojavi bilo kakav problem i situacije u kojima dođe do nasilja i životi su u opasnosti, upucajte ih na mestu - rekao je Duterte na mešavini engleskog i filipinskog u televizijskom obraćanju. - Ne pokušavajte da zastrašujete vladu. Ne izazivajte vladu, izgubićete!

Kako prenosi američki CBS, ovakva vrsta govora nije neuobičajena za ovog kontroverznog lidera za kog je poznato da već godinama ubija, bolje rečeno istrebljuje, osumnjičene dilere drogom bez ikakvog suđenja.

Na Filipinima trenutno ima 2.633 potvrđenih slučajeva korona virusa i 107 smrtnih slučajeva - značajno manje nego u drugim zemljama sličnog broja stanovnika.

Za sada, mere koje su preduzele autoritarne vlade, navode američki mediji, pokazale su se najefektivnijim u sprečavanju širenja virusa - "molba" građanima da žrtvuju privatnost i neke slobode u zamenu za javno zdravlje.

Rodrigo Duterte, Filipinski predsednik Rodrigo Duterte Foto: Tanjug/AP

Duterte je svakako među smelijima:

- Neću oklevati da naredim vojnicima da vas ubiju. Neču oklevati na naredim policiji da vas uhapsi i privede. A jednom kad vas zatvore, sami ćete se snalaziti za hranu.

Duterteova pretnja je među prvih 10 priča u medijima SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Evo i snimka govora na kombinaciji engleskog i filipinskog:

Video: Vojska Srbije obezbeđuje granične prelaze, migrantske centre i bolnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    4. april 2020 | 15:40

    Svaka mu čast, tamo nikome ne pada na pamet da diluje ili poseduje jer zna za instant metak u čelo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA