≫ 

Ruska pomoć Italiji u jeku korona virusa podigla prašinu, Italijani se žale da nije kvalitetna

Portparol ruskog ministarstva odbrane je, između ostalog poručio Jakoboniju da “ ko drugome jamu kopa, sam u nju upada”, što su italijanskoj javnosti protumačili kao zastrašivanje

  • 11
Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

Pomoć u 15 aviona koju je Rusija uputila Italiji kako bi se izborila sa epidemijom korona virusa, sada je u središtu kontroverze koja bi mogla da pogorša rusko-italijanske odnose.

U medijima su se pojavili tekstovi sa sumnjama u kvalitet i količinu poklonjene robe, a pisalo se i o navodnoj zabrinutosti italijanske obaveštajne službe zato što su u isporučivanju pomoći bili uključeni ruski vojnici, a ne stručnjaci ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Usledili su odgovori, pojašnjenja, a na kraju i ljutita reakcija portparola ruskog ministarstva obrane na pisanje novinara “La Stampe”, Jakopoa Jakobonija koji je pisao o ovoj temi. Portparol ruskog ministarstva odbrane je, između ostalog poručio Jakoboniju da “ko drugome jamu kopa, sam u nju upada”, što su italijanskoj javnosti protumačili kao zastrašivanje.

Italijanski ministri spoljnih poslova i odbrane Luiđi Di Majo i Lorenzo Gerini intervenisali su da bi smirili polemiku. U zajedničkoj izjavi su objavili kako je Italija zahvalna Rusiji na pomoći, i dodali kako da je nemoguće ne kritikovati neprimereni ton određenih izraza koje je portparol ruskog Ministarstva odbrane koristio prema nekim italijanskim novinarima.

- Sloboda izražavanja i pravo na kritiku su temeljne vrednosti naše zemlje, kao i pravo na odgovor. U ovom trenutku globalne vanredne situacije, zadatak praćenja i analiziranja slobodne štampe ostaje i dalje bitniji nego ikad - navedeno je u izjavi italijanskih ministara.

Oglasio se i gradonačelnik Bergama Đorđo Gori koji je izrazio zahvalnost što u tom gradu imaju ruske lekare i medicinske sestre “koji nam pomažu u lečenju naših pacijenata, ali nikakva pretnja javnim informacijama i zastrašivanje od ruskog predstavnika odbrane nije prihvatljiva”.

Potpredsednica Doma italijanskog parlamenta Mara Karfanja takođe je govorila o tom pitanju, tražeći od vlade jasniju reakciju od verbalne rečenice.

Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

- Treba pozvati ruskog ambasadora, mora se objasniti da se u Italiji generali, a još manje strani generali, ne mogu na taj način obraćati novinarima i novinama. U Italiji zastrašivanje novinara i napadi na slobodu štampe nisu dozvoljeno, ovde ako želite da osporite vest ili tezu ako imate pravo na odgovor ili demanti - kaže Karfanja.

U vezi sa dostavom ruske pomoci Italiji bilo je i onih koji su u tome videli pomak italijanske geopolitičke politike prema Moskvi ili Pekingu.

O tome je govorio i ministar Di Maio u intervjuu za nemački nedeljniku Špigel.

- Kina puno pomogla u prvoj fazi, ali podržale su nas i mnoge druge zemlje: osim Rusa, Albanija, Kuba i Poljska. Zaštitna oprema stigla je iz Francuske. Nemačka je primila na lecenje italijanske pacijente, a američki predsednik Donald Trump najavio je pomoć od 100 miliona dolara. Italija je uvek bila most između Istoka i Zapada, ali mi i dalje ostajemo u evroatlantskom savezu - rekao je Di Majo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Putin zagrmeo: Apoteke podigle cene zaštitnih maski?! Oduzmite im dozvolu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    4. april 2020 | 18:26

    Nato i CIa okrece Italiju protiv Kineza i Rusa za ocekivati to zlo je kao zmija !!!!

  • J...

    4. april 2020 | 18:26

    Nezahvalnici italijani!nalaze manu na nesto sto im poklonjeno!sto im nije evropska unija pomogla?sto nisu odbili pomoc??licemer !

  • Salamander

    4. april 2020 | 18:36

    Neki djavo se okomio na nato zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA