Korona virus u Italiji prestao da "kosi" starije: Sada su oni na udaru

U Italiji je sve veći broj zaraženih osoba starosti između 30 i 40 godina

  • 0
Nerola selo Italija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Građani Italije danas su sa nadom dočekali vesti da se smanjuje broj bolesnika u običnim bolničkim odeljenjima i u jedinicama intenzivne nege, kao i da je registrovano 525 novih smrtnih slučajeva korona virusa, što je najmanji broj zabelezen u jednom danu od početka epidemije, 19. marta.

Ukupni broj pozitivnih pacijenata sada je je 91.246, u 24 sata porastao je za 2.972, a ukupan broj trenutno hospitalizovanih sa simptomima koronavirusa je 28.949.

Primarijus Cesare Giuži upozorava da je prerano govoriti o trendovima, jer se broj zaraženih povećava u dobi između 30 i 40 godina, te da je "virus prvo odabrao najkrhkije”.

U Lombardiji, “crvenoj zoni” i dalje opada pritisak na zdravstveni sistem. Smanuje se broj primljenih u bolnicu. Oni koji su pozitivni sada se šalju u kućnu izolaciju, jer imaju slabije simptome od pacijenata koji su se se razbolevali pre dve sedmice.

Smanjuje se i broj onih koji se traže hitnu pomoć, i broj pacijenata na odelenjima intenzivne nege, tako da nema potrebe da se teški slučajevi šalju u druge delove Italije na lečenje.

Podaci iz Milana, centra regije Lombardija, jos uvek brinu. U gradu je bilo novih 171 osoba pozitivnih na koronavirus, ukupno zaraženih je 4.533, a na široj teritoriji Milana čak 11.230 inficiranih.

Na snazi je naredba "radi zaštite javnog zdravlja", koju su izdale vlasti regije Lombardija, kojom se utvrđuje obaveza svih građana da pokrivaju usta i nos, pored poštovanja socijalne distance.

Prema rečima predsednika Visokog Instituta za zdravstvo (IŠ) Silvija Brusafero, trend opadanja trebalo bi da se nastavi narednih dana. Ti brojevi, iako ohrabrujući, naglasio je Borreli, ne smeju uticati na odustajanje od provođenja zabrana koje su na snazi.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je u intervjuu televiziji NBC potvrdio da "nije moguće predvideti kada će se vanredno stanje završiti".

- Tražimo od naših ljudi veliku žrtvu, svestan sam toga, ali to je jedini način da zajedno pobedimo pandemiju. Što više poštujemo pravila, brže ćemo se izvući iz nužde - poručio je Konte.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Jezive scene krematorijuma u italijanskom gradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA