≫ 

“Nismo ničiji zamorci”: Francuski lekari bi da testiraju vakcinu za korona virus u Africi

Ovo bi moglo da bude provokativno, ali zar ne bi trebalo da se ova studija vrši u Africi gde nema maski, intenzivne nege - rekao je lekar

  • 5
Moguća vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija reagovala je posle predloga da se potencijalna vakcina protiv korona virusa testira na ljudima u Africi.

Do odgovora je došlo kada su dva lekara na francuskoj televiziji govorili o tome da li bi vakcina protiv tuberkuloze mogla da se koristi u borbi protiv korona virusa.

- Ovo bi moglo da bude provokativno, ali zar ne bi trebalo da se ova studija vrši u Africi gde nema maski, intenzivne nege, lečenja, kao što je to rađeno za neka istraživanja za AIDS koja su vršena među prostitutkama. Pokušavamo stvari, jer znamo da su izloženi, ali se ne štite. U procesu smo razmišljanja da počnemo da radimo paralelno studiju u Africi - rekao je šef odeljenja Intenzivne nege Žan-Pol Mira u bolnici Košan u Parizu,

Direktorka za istraživanja pri Nacionalnom institutu za zdravlje Inserm, Kamil Loht, kazala je da je Mira u pravu.

Ovi komentari izazvali su bes javnosti, a jedan od najglasnijih kritičara bio je nekadašnji fudbaler Didije Drogba, koji je predlog lekara nazvao “rasističkim”, prenosi "News.com.au".

- Ne gledajte na ljude na Africi kao da su vaši zamorci - kazao je Drogba.

Kamerunski fudbaler Samjuel Eto nazvao je lekare “ubicama”, a oglasio se i direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

- Afrika ne može i neće biti mesto gde će se testirati bilo kakva vakcina. Sledićemo pravila za testiranje svake vakcine koja se sprovode širom sveta, bilo to da je u Evropi ili Africi - kazao je Gebrejesus.

- Koristićemo isti protokol svugde. SZO neće dozvoliti da se ovako nešto desi, a sramotno je da je ovako nešto u 21. veku izgovori neki naučnik - dodao je on i istakao da se mora prestati sa “kolonijalnim mentalitetom”.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Opšta bežanija: Ovako u Argentini sprovode meru zabrane kretanja zbog korona virusa

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    7. april 2020 | 14:28

    Zbog ovakvih stvari nam se ovo i desava...

  • Саша

    7. april 2020 | 17:55

    Француски злотвори.Ужасни су.

  • pera

    8. april 2020 | 04:02

    Ako slucajno zabrljaju,reci ce to je afrika.nije tim pametnim doktorima francuzima palo na pamet da predloze u svojoj drzavi zabranu nosenja maski ,intezivne njege itd.pa onda da probaju vakcinu kod sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA