≫ 

Asanž strahuje za svoj život: Korona virus u zatvoru gde je smešten osnivač Vikiliksa

On je u situaciji u kojoj je njegov život u opasnosti u svakom trenutku - kaže urednik Vikiliksa

  • 0
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Glavni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson rekao je da su uslovi u zatvoru Belmarš gde je zatvoren osnivač te stranice Džulijan Asanž mnogo gori nego što to zvanični London predstavlja.

Kako prenosi “Raša tudej” u Belmaršu je zabeležen prvi smrtni slučaj korona virusa, a Hrafnson strahuje da postoji velika šansa da u tom zatvoru izbije opšta epidemija virusa koji je u svetu usmrtio preko 82.000 ljudi.

- Čuvaru u zatvoru dolaze i odlaze, a najmanje trećina njih ne dolazi na posao ili zato što su zaraženi korona virusom ili zato što su smešteni u izolaciju - kaže Hrafnson i dodao da je broj zaraženih zatvorenika u toj ustanovi mnogo veći nego što to govore zvanični podaci.

Kako kaže, čelnici zatvora nisu sproveli ni izbliza dovoljno testova na korona virus, te ne mogu ni da imaju pravu sliku šta se zapravo dešava.

- Situacija je posebno zabrinjavajuća za Asanža, jer je on bio u lošem zdravstvenom stanju čak i pre nego što je krenulo širenje smrtonosne zaraze. On je mnogo loše i ranjiva je osoba, posebno na bolest kao što je Covid-19. Inače ima problema sa plućima, čime je rizičan pacijent čak i u normalnim slučajevima. On je u situaciji u kojoj je njegov život u opasnosti u svakom trenutku - objasnio je Hrafnson.

Urednik Vikiliksa rekao je da britanske vlasti ne brinu o Asanžu kao ni o drugim zatvorenicima, posebno u ovom periodu kada vlada opasan virus. Hrafnson je kritikovao odluku suda da se nastavi sa saslušanjima za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama “kao da se ništa ne dešava u svetu”.

Osnivač Vikiliksa nije u mogućnosti da učestvuje u procesima na sudu, pošto bi to značilo da bude transportovan iz zatvora u kom je otkriven koronavirus, čak i ako bi to bilo rađeno putem video-linka. Asanžovi advokati ssu pre tri nedelje izgubili svaki kontakt sa klijentom, pošto ne mogu ni da ga posete, niti da imaju video poziv sa njim, ističe urednik Vikiliksa.

Sudija Vanesa Barajcer rekla je prošle nedelje da planira da 18. maja čuje brojne dokaze u procestu protiv Asanža čak i u ovakvim uslovima, što je Hrafnson ocenio kao “skandalozno ponašanje”.

Da podsetimo, sud je pokrenuo proces o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, gde je optužen za špijunažu, za šta mu preti kazna i do 175 godina zatvora.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA