Korona virus bacio u rebus naučnike: Da li je ovo nepobediva bolest ili su rezultati lažni?

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Koreji pokrenuli su istragu pošto je oko 50 pacijenata u gradu Tegu bilo ponovo pozitivno na testiranju na korona virus, iako su prethodno bili izlečeni

  • 0
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Naučnike u Južnoj Koreji i Kini brinu rezultati korona virusa, koji pokazuju da su pacijenti koji su izlečeni postali ponovo pozitivni na ovaj virus, a ovakve vesti mogu da utiču na strategije za borbu protiv smrtonosne bolesti ali i na zaustavljanje procesa pravljenja vakcine.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Koreji pokrenuli su istragu pošto je oko 50 pacijenata u gradu Tegu bilo ponovo pozitivno na testiranju na korona virus, iako su prethodno bili izlečeni. Nadležni žele da otkriju da li su oni uspeli opet da se zaraze ili se virus nekako vratio.

- Pokrenuli smo opsežnu studiju o ovom slučaju, ali pretpostavljamo da je najverovatnije reč o reaktivaciji virusa - rekao je direktor Centra Jeond Eun-jeong za “Blumberg”, a prenosi “Raša tudej”.

Dok bi ponovna infekcija predstavljala problem, reaktivacija virusa je još veća nedaća. Kada se tu dodaju i pitanja o formiranju imuniteta na virus posle oporavka, ovo može da predstavlja ogroman izazov za formiranje strategija borbe protiv korona virusa širom sveta. Ukoliko postoji veliki rizik od reaktivacije virusa među ljudima koji su oporavljeni, to bi onda značilo duže trajanje karantina, kao i produženje blokade.

Lažni slučajevi

Neki poznavaoci prilika, međutim, ne isključuju da je moguće da je reč o “lažnim slučajevima”. Ako test pokupi “ostatak” virusa od incijalne infekcije, ili produženo “raslojavanje” virusa koji testovi nisu registrovali ili su nivoi bili tek ispod limita.

Južna Koreja je jedna od uspešniš priča u borbi protiv korona virusa, a do sada je u toj zemlji zabeležno 10.400 slučajeva korona virusa, a preminule su 204 osobe. Kako se navodi, južnokorejskim vlastima je to pošlo za rukom zbog uvođenja rigoroznog karantina i pomnog praćenja kontakata zaraženih ljudi.

Zabrinjavajuće vesti iz Kine

Tim naučnika sa univerziteta u Fudanu analizirao je uzorke krvi od 175 pacijenata koji su pušteni iz bolnice u Šangaju, i otkrio je da je skoro trećina njih imala “neočekivano nizak nivo” antitela, a kod 10 osoba nisu ni pronađena antintela uopšte.

- Bilo da je kod ovih pacijenata veliki rizik za reaktivaciju korona virusa ili da će se ponovo inficirati, to će utvrditi naredne studije - naveo je tim u preliminarnom istraživanju.

Sve ispitane osobe oporavile su se od umerenih simptoma, a većina njih koji su imali nizak nivo antitela u krvi su osobe između 15 i 39 godina starosti. Koliko je to kontrast, govori i podatak da su osobe u starosti 60-85 godina starosti imali tri puta više antitela.

Ukoliko neki pacijenti ne razviju antitela protiv virusa, to bi moglo da ima ozbiljne implikacije kada je reč o kolektivnom imunitetu i vakcinaciji.

Prema poslendjim podacima, u Kini je zabeleženo 81.907 zaraženih korona virusom, dok je 3.336 osoba preminulo.

Dan koji su čekali duže od dva meseca: Vuhan je od danas ponovo otvoren

Vuhan, glavni grad kineske provincije Hubei u kome se prvi put pojavio novi korona virus, od pre dva dana je ponovo otvoren nakon 76-dnevne blokade. Grad sa preko 11 miliona stanovnika, koji je najteže pogođen virusom korona u Kini, proslavio je svoje ponovo otvaranje ponoćnom igrom svetala, prenosi Kineski radio internacional.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Hitna pomoć zbrinula zaraženog koronavirusom Kini

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA