≫ 

Tužni spisak žrtava korone iz celog sveta, među njima Srbi: Lekari uz pacijente do samrtne postelje

Kada odete na ovu stranicu, videćete na stotine imena, koji su nas u pandemiji zauvek napustili, ne predajući se do kraja

  • 4
Koronavirus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Oni su prvi na udaru bolesti, na prvoj liniji fronta u borbi za pacijente koji su već zaraženi koronom. Kod kuće ostavljaju svoje porodice, prijatelje, najbliže rođake i imaju samo jedan cilj - da obave svoju lekarsku misiju. I tako, nažalost, neki završe kao i njihovi pacijenti - obloleli, na respiratoru ili u grobu.

Medicinski sajt Medscape je oformio in memoriam listu nastradalih medicinskih radnika, kao posledice epidemije korona virusne infekcije COVID-19 kako bi im odali počasti koje zaslužuju.

- Učinimo što možemo da se imena, a samim tim i dela ovih hrabrih i požrtvovanih ljudi nikad ne zaborave - navode. Ovde možete pogledati listu preminulih lekara, sestara i tehničara.

Lista lekara Printskrin: medscape.com

Poslednja informacija o preminulom lekaru stigla nam je iz Čačka. Reč je o poznatom specijalisti ortopedije doktoru Vojkanu Šuluburiću, koji je danas umro u Beogradu. Medicinari su za ponedeljak najavili minut ćutanja za preminulog kolegu... Njega još nema na ovom spisku, ali tu su dva srpska lekara, koji su izgubili živod od Covida 19.

Lista lekara Printskrin: medscape.com

To su: Goran Ivankovic (56), urolog iz Ćuprije i Biljana Natić ​​Ljumović (59), ginekolog iz Niša.

dr vojkan šuluburić Dr Vojkan Šuluburić, Foto: Facebook

A kada odete na ovu stranicu, videćete na stotine imena, sa svojim gonama i nacionalnošću, koji su nas u pandemiji zauvek napustili, ne predajući se do kraja.

Na listi su u glavnom stariji lekari, pred penzijom, ili u penziji. Ali ima i mnogo mlađih. Na primer, Džon Alagos, asistent tehničar preminuo je od korona virusa u Engleskoj u 24. godini, jedan Iranac u dvadeset petoj, Kinez u 27. godini i njegov kolega u dvadeset devetoj. I još mladih naći ćete na ovoj tužnoj listi...

Ima i onih u tridesetim, četrdesetim godinama, a lista se niže na, za sada, 9 strana.

Među imenima doktora ima onih svih specijalnosti. Jednostavno, u svakodnevnom bliskom kontaktu sa pacijentima, imali oni simptome ili ne, bolest mogu da dobiju i pre nego što se posumnja da onaj koga su lečili ima korona virus.

Naravno, ne treba zaboraviti kineskog heroja, doktora koji je prvi ukazao na pojavu novog virusa, nakon čega je i sam zaražen, da bi potom preminuo u Vuhanu.

Doktor Li Venilang je 30. decembra upozorio vlast na novi virus, a preminuo je početkom februara.

U tom momentu bilo je 560 žrtava virusa i 28.000 zaraženih. Danas u svetu ima oko 100.000 žrtava i više od 1,6 miliona obolelih.

Video: U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo pet osoba

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuga

    11. april 2020 | 08:04

    E sad nije mi jasno, kada pojedinci kažu da je ovaj virus laž, prevara da je i dosada narod umirao, ali šta ćemo sa ovolikim lekarima i medicinskim sestrama, ja se lično ne sećam da je ovoliko njih umrlo za kratko vreme.

  • РВ

    11. april 2020 | 08:54

    Тако је у сваком рату. Вазда први гину они на првој линији. Једноставно тако мора да буде и доктор је војник и чувар своје (наше) отаџбине.

  • Ja sam psiho 👻

    10. april 2020 | 23:34

    Žao mi je..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA