Svet strahuje od radioaktivnog oblaka: Požar i dalje divlja kod Černobilja

Stručnjaci strahuju i od radioaktivnog pepela, dok na terenu oko 400 vatrogasaca pokušava da obuzda vatru koja pustoši sve već sedmi dan

  • 1
Šumski požar u Černobilju Foto: Tanjug/AP

Šumski požari koji su izbili u radijacijom kontaminiranom području Černobilja u Ukrajini, ne posustaju već nedelju dana, a vatrogasci su i danas nastavili bitku protiv vatrene stihije.

U petak požare u gotovo nenastanjenom području gasi skoro 400 vatrogasaca, trostruko više nego pre sedam dana.

Stručnjaci se pribojavaju da bi požari mogli da podignu radioaktivni pepeo na tlu, ali ukrajinske vlasti objavile su da su nivoi radijacije, kako trenutno izgleda, unutar prihvatljivih normi.

Stanovnici glavnog grada strahuju da bi radioaktivni oblak mogao da stigne do Kijeva. Vatra je zahvatila više od 100 hektara šume oko centrale, stotinak kilometara severno od Kijeva.

U gašenju požara učestvuju i dva aviona i jedan helikopter. Pod istragom da je izazvao najmanje jedan lokalni požar je 27-godišnji stanovnik gradića nedaleko od zone isključenosti. Preti mu do pet godina zatvora, a veruje se da je palio travu i smeće i da nije uspeo da obuzda požar zbog vetrovitog vremena, objavila je policija.

Nuklearna katastrofa u Černobilju 1986. najgora je nuklearna katastrofa u istoriji.

Reaktor broj 4 centrale u Černobilju eksplodirao je 26. aprila 1986. i kontaminirao do tri četvrtine Evrope. Nakon te katastrofe vlasti su evakuisale više stotina hiljada stanovnika. Tri preostala reaktora centrale su nastavila da funkcionišu nakon nesreće. Poslednji je zaustavljen 2000. godine što je predstavljalo kraj proizvodnje struje u Černobilju.

Video: Bukti požar kod Černobilja, radijacija 16 puta veća nego inače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    10. april 2020 | 20:49

    Nadam se da ovaj virus nije imun na radioaktivnost,pa ce ovo sad nekom i dobro doci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA