Tramp ponovo kritikovao direktora SZO: "Vi ste ti koji politizujete stvari, sporo ste reagovali"

Odgovarajući Trampu ranije, Tedros je pozvao je na jedinstvo i upozorio da ne treba politizovati krizu

  • 7
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je kritikovao direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, rekavši da je on taj koji politizuje krizu oko globalne pandemije korona virusa, javlja Glas Amerike (VOA).

Tramp je prethodno kritikovao Tedrosa, navodeći da je SZO suviše "orijentisana prema Kini" i da će zato suspendovati finansijska sredstva koja Vašington izdvaja za SZO.

Odgovarajući Trampu, Tedros je pozvao je na jedinstvo i upozorio da ne treba politizovati krizu, podseća VOA.

- Nema potrebe da se Kovid-19 koristi za političke udarce. Nema potrebe. Ima mnogo drugih načina da se dokažete - rekao je Tedros reagujući na Trampove optužbe.

Kako dodaje VOA, Tramp je na to uzvratio rekavši da je Tedros "taj koji politizuje".

- Kada kaže politizovanje, on je taj koji politizuje. To ne bi trebalo da radi, vidtite, mi smo potrošili 450 milijardi, 452 milijardi, skoro 500 milijardi (dolara) prošle godine. Stotine milijardi u prethodnih nekoliko godina. A oni morjau da obave mnogo bolji posao - rekao je predsednik SAD.

Tramp je optužio SZO da je sporo reagovala na pandemiju, iako je, kako podseća VOA, proglasila Kovid-19 hitnim problemom za javno zdravlje na međunardopnom nivou, nedeljama pre nego što su SAD proglasile vanredno stanje.

VOA podseća i da je Tramp ranije pozdravio globalnu ulogu Kine u pandemiji, ističući da je pozitivno to što Peking pomaže drugim zemljama.

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    11. april 2020 | 03:28

    Ovaj Tramp ili će okrenuti svet u nekom boljem pravcu i izboriti se sa "šakom" bolesnih ljudi ili će ga fizički eleminisati. Moje viđenje koje ne mora biti tačno. Nego, još jedna zanimljiva stvar je da su u slepim miševima pronađeno još šest različitih virusa koji nisu još ispitani. Pa šta radi SZO?! I daj da se potamani ta populacija jer izgleda da im je priroda u svom lancu osim što tamane komarce, dodelila i da proizvode i prenose viruse. Da se organizovano spale gde god ih ima, a braći Kinezima da se prekinu da se hrane svim i svačim i vrate pirinču ili im totalno blokirati granice i nepustati u nijednu zemlju. Pa mis'm, stvarno...

  • Milorad Vujicic

    11. april 2020 | 07:30

    Lako je reci da je neko drugi kriv.Ako se radi o politizaciji ove situacije tu onda nema premca,USA prvo mjesto.Drugo trebao narod celog sveta da zapita Bili Gejtsa i njegovih sljedbenika sta se dogadja.Zasto:Pa zato sto takvi kao Bill i njemu bliski bilioneri tamane i iskoristavaju ljude sirom ove planete.

  • Ja sam psiho 👻

    11. april 2020 | 00:21

    Mrzim Ameriku ali mi je ovaj čovek drag!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA