≫ 

Barak Obama još 2014. godine upozorio Amerikance na epidemiju: Isplivao snimak govora

Taj govor je održao u decembru 2014. godine pošto je svetu zapretila ebola

  • 7
Barak Obama Foto: unsplash.com

Dok se svet bori sa pandemijom korona virusa, posebne kritike upućene su na račun američkog predsednika Donalda Trampa, koji, kako se čini, opasnost nije video na vreme, te su SAD danas najveće žarište ovog virusa. Za to vreme, u medije je isplivao jedan snimak iz 2014. godine na kom se nalazi Trampov prethodnik Barak Obama.

Na tom snimku Obama u govoru navodi tačne mere koje bi SAD preduzele u slučaju epidemije kao što je ova. Taj govor je održao u decembru 2014. godine pošto je svetu zapretila ebola.

Obama je tada govorio pred Nacionalnim institutom za zdravlje i pohvalio njihov rad u prevenciji ove bolesti, a od Senata je zatražio dodatne finansije.

Tadašnji predsednik je naveo koliko je važno da zdravstvena infrakstruktura u svetu bude kakva treba u slučaju da se ikada pojavi nova vrsta bolesti.

- Sredstva koja tražimo potrebna su da bi se nastavilo jačanje našeg kapaciteta ovde kod kuće kako bismo mogli da odgovorimo na sve buduće slučejeve ebole. Potrebno nam je da sarađujemo sa drugim zemljama kako bismo sprečili i suočili se sa budućim epidemijama i pretnjama pre nego što one uopšte postanu epidemije. Imali smo sreće sa H1N1 koji se nije pokazao smrtonosnijim. Ne možemo da kažemo da imamo sreće sa ebolom jer očigledno ima razarajuće posledice na zapadu Afrike, ali se ne prenosi vazduhom. Možda će doći vreme kada ćemo u vazduhu imati smrtnonosnu bolest, a da bismo se efikasno bavili time, moramo da uspostavimo infrastrukturu, ne samo ovde kod kuće već na globalnom nivou koja će nam omogućiti da je izolujemo brzo, vidimo brzo i brzo reagujemo. Tako da ako i kada nova vrsta gripa, poput španskog gripa, dođe za pet ili deset godina, mi smo investirali i u stanju smo da ga uhvatimo - rekao je tada Obama.

Da podsetimo, u SAD je zabeleženo preko 560.000 slučajeva korona virusa, a umrlo je više od 22.000 ljudi.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorf

    13. april 2020 | 11:52

    A onda je bilione dolara potrošio na ratove i oružje zajedno sa svojim saveznicima i ostavio sistem nepripremljen za ono što je sam zagovarao...

  • Aca

    13. april 2020 | 12:25

    Ovo što se sad dešava pripremalo se godinama unazad ali stićiće ih kazna i to uskoro

  • Mihailović

    13. april 2020 | 13:39

    Uvek postoji mogučnost širenja smrtonosnih virusa, a mnoge zemlje ih proizvode u svojim labaratorijima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA