≫ 

Uskrs u doba korone: Grčka crkva proslavu pomerila na kraj maja i Rumunija sve obustavila

U Libanu su zatvorene crkve i hramovi, a pravoslavni hrišćani neće moći da prisustvuju službama, koje će se prenositi preko televizije ili društvenih mreža

  • 7
Uskrs, jaja Foto: Pixabay

Mnoge pravoslavne crkve već su se opredelile kako će u okolnostima pandemije bolesti Covid-19 proslavljati Vaskrs, a među prvima je to učinio Sinod Grčke pravoslavne crkve, koji je, pre nekoliko dana, odlučio da proslavu Uskrsa odloži za Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja.

Grčka vlada danas je, u skladu s tim, zatražila od tužilaštva da podigne optužnice protiv dva sveštenika koji su služili pričest juče, u nedelju, uprkos zabrani službi radi sprečavanja širenja novog korona virusa, preneo je portal Greek Citty times.

Rumunska pravoslavna crkva odlučila je takođe da budu obustavljeni svi obredi do daljnjeg.

Vernici, kako im je sugerisala crkva, mogu da drže upaljene sveće na balkonima i dvorištima svojih kuća i izgovaraju molitve.

Sveti plamen će biti donet iz Jerusalima u subotu ujutru i biće prosleđen svim eparhijama u zemlji i nju će volonteri sa zaštitnom opremom nositi vernicima, koji je žele u svojoj kući.

Prvog dana Uskrsa volonteri će starijima i bolesnima ponuditi i blagosiljani hleb poprskan svetom vodom i vinom.

Rumunska vlada je pozvala građane da slave kod kuće.

Ruska pravoslavna crkva naredila je da od 13. do 19. aprila vrata hramova u Moskvi i okolini budu zatvorena za veliki broj ljudi.

Bugarska pravoslavna crkva odlučila je da crkve za Uskrs budu dostupne vernicima, ali neće davati blagoslovene vrbove grane, što je običaj u toku Cvetne nedelje i redovno će obavljati dezinfekciju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je pravoslvne vernike da za Uskrs ostanu u svojim domovima i prate liturgije preko televizije.

- U stalnom smo dijalogu sa svi verskim liderima. Došli smo do situacije da moramo da promenimo tradiciju zarad zdravlja i života ljudi - objasnio je on, prenose ukrajinski mediji.

On je rekao da će vlada učiniti sve da omogući vernicima da prate službu od kuce, dok su pravoslavne crkve u Ukrajini navele da će odluku doneti kad dođe vreme.

U Libanu su zatvorene crkve i hramovi, a pravoslavni hrišćani neće moći da prisustvuju službama, koje će se prenositi preko televizije ili društvenih mreža.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta

Video: Grci se na Uskrs gađaju raketama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. april 2020 | 15:12

    Ne plasite vernike..Vernici slusaju Boga. ..Izaci ce u Crkve i to je njihovo pravo..Sfbin nikoga ne slusa vec Boga..

  • Ana

    13. april 2020 | 15:21

    U Crkveeee... Versko pravo mi ne mogu oduzeti...

  • Stana

    13. april 2020 | 15:14

    Ja sam se tucala juče 😤 Jaja su bila domaća krupna . Otkud znam ,možda nemognem 19-tog . 👱

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA