≫ 

SZO poslala ozbiljno upozorenje: Oprez sa popuštanjem mera, korona virusa opasniji 10 puta od gripa

Da podsetimo, regionalni direktor SZO za Evropu Henri Kluge kazao je pre nekoliko dana da još nije vreme da se popuste mere

  • 2
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus apelovao je danas na države da budu oprezne kada je reč o popuštanju mera protiv korona virusa.

On je istakao da mnogo toga nije poznato kada je reč o virusu, i istakao da su ispitivanje slučajeva, testiranje i izolacija najbitnija sredstva u kontroli pandemije korona virusa.

Da podsetimo, regionalni direktor SZO za Evropu Henri Kluge kazao je pre nekoliko dana da još nije vreme da se popuste mere, već da je potrebno udvostručiti i utrostručiti napore kako bi se pobedila epidemija.

- Iako postoje pozitivni znaci u Italiji, situacija je i dalje veoma zabrinjavajuća. U celoj Evropi se zaraza i dalje širi, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva do jutros iznosio 687.236, a 52.824 osobe su umrle - rekao je pre nekoliko dana Kluge.

Korona 10 puta smrtonosnija od gripa 2009.

Gebrejesus je istakao da je koronavirus 10 puta smrtonosniji od epidemije svinjskog gripa 2009. godine, istakavši da se brzo širi, pogotovo u sredinama poput domova za stare.

Znamo da su rano pronalaženje slucajeva infekcije, testiranje, izolacija i pronalaženje svakog kontakta od suštinskog značaja za zaustavljanje prenošenja, rekao je Gebrejesus, prenose agencije.

Direktor SZO je istakao da se Covid-19 veoma brzo širi, ali da je usporavanje njegovog prenosa mnogo teže.

- Drugim rečima, put prema dole je mnogo sporiji od puta prema gore. To znači da se mere kontrole moraju podizati polako i kontrolisano - ukazao je Gebrejesus.

On je insistirao na tome da države ne bi trebalo prebrzo da donose odluke o oblažavanju mera koje su uvedene sa ciljem kontrole širenja korona virusa.

Nemački stručnjaci traže povlačenje mera: Veruju da je najžešći udar korona virusa prošao

Kako se približava datum isticanja hitnih mera koje su uvedene da bi se sprečilo širenje korona virusa u Nemačkoj stručnjaci preporučuju da ne treba uvoditi nove mere i da pojedine koje su već na snazi mogu da budu povučene ukoliko situacija ostane stabilna, a higijena građana "na nivou".

Preporuke stručnjaka trebalo bi da budu razmatrane uoči sastanka zvaničnika koji bi trebalo da bude održan u sredu. Sastanku će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi 16 regiona Nemačke.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta

Video: Kad će nam biti ukinute mere: Moramo da se strpimo i da se pridržavamo saveta

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA