≫ 

Pobuna protiv Trampa: Guverner Njujorka i još pet država "okrenule leđa" predsedniku SAD

Odluka država usledila je posle "tvita" predsednika Sjedinjenih Američkih Država

  • 2
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Guverner Endrju Kuomo okupio je lidere iz susednih država koji su takođe iz redova demokratske stranke i napravio “Savet za korona virus”, koji će se baviti time kako će otvoriti te regione posle pandemije.

Ovakav postupak je odgovor na predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, koji je ranije objavio na Tviteru da je njegova odluka kada će to da se dogodi.

- To je odluka predsednika - naglasio je Tramp na Tviteru.

On je dodao da, zajedno sa članovima svoje administracije, blisko sarađuje s guvernerima po tom pitanju i poručio da će se ta saradnja nastaviti, prenosi Rojters.

- Moja odluka, u saradnji s guvernerima i uz doprinos drugih, biće uskoro doneta - poručio je Tramp.

Kuomo je na konferenciji za medije istakao da je, kao reakcija na reči predsednika, kontaktirao guvernera Nju Džersija, Konektikata, Pensilvanije, Delavera, Roud Ajlenda, kako bi se napravila baza podataka u kojoj bi se delile informacije o virusu i kreirao plan ponovnog otvaranja tih delova SAD. Plan otvaranja trebalo bi da se organizuje u “narednim nedeljama, kako kaže Kuomo, prenosi "Dejli Mejl".

Kako je naveo, predstavnik zdravlja, ekonomije i kabineta guvernera iz svake države ponaosob, koji će raditi na ovom planu u sklopu grupe koja se zove “COVID koridor”.

Tramp da pokaže plan

Kuomo je, komentarišući objavu predsednika, izazvao Trampa da pokaže plan i rekao kroz osmeh da je “interesantno” kako se država nije prihvatila odgovornosti za zaustavljanje ekonomije na početku epidemije, ali da sada želi da se pita kada će “sve opet da se otvori”.

- On nam je dozvolio da odlučimo kada ćemo da zatvorimo sve i to je bila odluka države, bez ikakvog saveta. Zauzeo je poziciju da je na državama da odluče šta žele da urade i da su savezne države odgovorne za kupovinu zaliha. To je bio model za upravljanje kriznom situacijom. Ako žele da promene model, neka promene. On je predsednik SAD, on je federalna vlast. Neka promeni model, ali neka ga onda i objasni - kazao je Kuomo, kritikujući Trampa.

Kuomo je zatim krenuo da navodi sve stvari na koje bi Tramp morao da ima odgovor ako bi želeo da primeni plan za otvaranje svih 50 država u Americi. Na pitanje da li je ljut na predsednikov stav, on je kazao da nije u pitanju emocija.

- Nije baš da je sve do sada išlo glatko kada govorimo o epidemiji. Reč je o jasnoći. Interesantan mi je koncept po kome država nije odgovorna za zatvaranje ekonomije, ali je odgovorna za njeno otvaranje - istakao je on i dodao da države same ne mogu da vrše testiranje, već im je potrebna federalna pomoć.

- Savezne države nemaju kapaciteta da testiraju same. To nije toliko lako pa treba samo da kažete: “Države bi to trebalo da rade”. One to ne mogu da čine bez federalne vlade - dodao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    14. april 2020 | 08:51

    Svrha ove pandemije verovatno i jeste obaranje Trampa,pandemija nije mogla doći u boljem trenutku

  • Petar

    14. april 2020 | 09:08

    Pada i to jako!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA