≫ 

Ovih 20 država su sada najopasnije na svetu zbog korona virusa, neke su nam u komšiluku

Upozorenje na rumunski scenario, gde je čitava jedna oblast prozvana rumunskom Lombardijom

  • 12
Covid 19, Najrizicnije zemlje Ilustracija: Nikola Jovanović

Italija je i dalje slovi za zemlju najteže pogođenu epidemijom korona virusa, iako broj obolelih polako opada. Broj žrtava u ovoj zemlji premašio je 20.000, a statistika pokazuje da je najveća opasnost od zaraze i dalje upravo u ovoj zemlji.

Nakon Italije, SAD se nalaze na listi 20 najopasnijih zemalja u ovom trenutku. Odmah nakon SAD zaređale su se Velika Britanija, Španija i Francuska, a lista se rangira na osnovu procenta zaraženih po broju stanovnika. Srećom, Srbije nema na ovoj listi, ali se zato u Top 10 našla Rumunija.

Šta se dešava u Rumuniji 

Najveći broj zaraženih korona virusom u regionu je i dalje u Rumuniji gde su juče potvrđena 332 nova slučaja, tako da je ukupan broj obolelih 6.633. Ova zemlja prednjači i po broju žrtava (331). Danas su objavili da imaju još 14 mrtvih!  Prva žrtva kovid19 zabeležna je 22. marta, da bi odmah sutradan država donela još strože mere o zabrani kretanja starijim od 65 godina, a ostali mogu samo do prodavnice ili apoteke. Ipak, kao što vidimo, Rumunija je i dalje u top 20 najopasnijih zemalja.

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je izjavio da će vanredno stanje u toj zemlji biti na snazi do 16. maja.

Najgore na severu zemlje - rumunska Lombardija

Dramatične brojke stižu sa severa Rumunije, gde je čitav okrug Sučava odsečen od ostatka zemlje. U strogom su karantinu, a broj zaraženih i preminulih je tu u najvećem porastu. Zvaničnici kažu da je više od 50 odsto ukupnog broja zaraženih medicinskih radnika upravo u tom okrugu. Budući da je ovaj kraj žarište korona virusa, Rumuni za njega kažu da je rumunska Lombardija.

Zaražene bebe

Deset novorođenčadi zaraženo je korona virusom u bolnici u Temišvaru, a virus im je navodno prenelo medicinsko osoblje, vest je koja je potresla region 9.aprila. Bolnica u rumunskom gradu je pod istragom nakon što je potvrđeno da su bebe pozitivne na Covid-19, preneli su rumunski mediji. Sve osim jedne bebe nalaze se izolaciji kod kuće sa roditeljima, naveo je ministar zdravlja Nelu Tataru.

Zemlje pobednici

Sa druge strane, statistika pokazuje i koje zemlje su se najbolje izborile sa pandemijom.

Prilikom rangiranja uzeto je u obzir brzina uvođenja restriktivnih mera, kao i njihov uticaj na ukupan broj obolelih i preminulih. Na vrhu liste je Nemačka, koja je najbolje odgovorila na krizu. Iz nekog razloga SAD se nalaze i na ovoj listi, i opet zauzimaju drugo mesto, dok se Japan našao na trećoj poziciji.

Pogledajte spisak i zemalja koje su pobednice u ovoj borbi:

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA