Polovina umrlih u Evropi je iz staračkih domova: Najviše iz pet zemalja

Udeo korisnika staračkih domova povezanih sa smrću od korona virusa u pet evropskih zemalja kreće od 42 posto u Belgiji do 57 posto u Španiji

  • 0
Italija, Bergamo, korona virus Foto: Tanjug/AP

Oko polovine smrtnih slučajeva u Evropi od korona virusa registrovano je u domovima za stare i nemoćne, ali mnogi od njih nisu uključeni u zvanične podatke ili uopšte nisu zavedeni kao slučajevi povezani s trenutnom pandemijom, saopštili su danas stručnjaci, prenela je Hina.

Stručnjaci iz udruženja Long Term Care Policy Network (LTCPN), pri Londonskoj školi ekonomije (LSE), procenjuju da se udeo korisnika staračkih domova povezanih sa smrću od korona virusa u pet evropskih zemalja kreće od 42 posto u Belgiji do 57 posto u Španiji.

Uz te dve zemlje, LTCPN je istražio zvanične podatke i novinske izveštaje u Italiji, Francuskoj i Irskoj.

Njihov zaključak je, navodi se, da vrlo malo zemalja sistemski testira osoblje i štićenike staračkih domova, što otežava određivanje procena o broju zaraženih i umrlih, pa je jedini način uporediti stopu smrtnosti za vreme pandemije sa stopom smrtnosti u istom periodu prethodnih godina.

Ističu i da su podaci zemalja "neuporedivi" zbog nedostatka informacija i zato što svaka zemlja ima drugačiju metodologiju.

- Raspolažemo samo sa tri epidemiološke studije s početka marta i sve tri su iz SAD. Vreme je da se obznani više informacija kako bismo imali bolji uvid i smernice kako dalje postupati - napisala je na Tviteru Adelina Komas-Herera, koautorka tima pri LSE-u.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Pomoću štapa i kanapa: Fenomenalne komšije nazdravljaju u vreme epidemije korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA