≫ 

“Da smo spremni, ne bismo imali mrtvih kao Italija”: Švedski lekari kritikuju plan za korona virus

Za razliku od drugih zemalja u Evropi, uključujući skandinavske susede poput Finske, Norveške i Danska, Švedska nije preduzela nikakve posebne mere kako bi sprečila širenje smrtonosne bolesti

  • 9
Švedska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Doktori, virolozi i epidemiolozi u Švedskoj kritikovali su pristup vlade te zemlje u borbi sa korona virusom, pošto je bilans mrtvih prešao 1.000.

Za razliku od drugih zemalja u Evropi, uključujući skandinavske susede poput Finske, Norveške i Danska, Švedska nije preduzela nikakve posebne mere kako bi sprečila širenje smrtonosne bolesti, već je apelovala na građane da budu odgovorni i pridržavaju se pravila o držanju rastoranja, tj. socijalnom distanciranju.

Takođe, Šveđani su zabranili okupljanje više od 50 ljudi, kao i posete domovima za negu.

Ovaj “mekani” pristup izazvao je kritike. Naime, Zavod za javno zdravlje u toj zemlji saopštio je da je do sada zabeleženo 11.445 slučajeva koronavirusa, a da je 1.0013. osoba preminulo. Susedna Finska, koja ima duplo manje stanovnika od Švedske, zabeležila je u poslednjih 24 sata 64 mrtvih, te je zatvorila restorane i škole.

S obzirom na ova dešavanja u zemlji, ali i u okolini, grupa od 22 doktora, virologa, epidemiologa i naučnika iz bolnica, instituta i univerziteta poslala je otvoreno pismo u kom su se obratili javnosti.

- Neko bi voleo da pomisli da Švedska ima strategiju i da vidi stvari unapred, posebno što je naša zemlja uvek imala drugačiji način borbe sa širenjem infekcija i virusa nego što je to činio ostatak sveta. Neko bi pomislio da su se naši nadležni dobro pripremili pošto je buknula epidmija u Kinu, posebno što je tada bilo jasno da će ovaj problem biti svetskih razmera. Da je Švedska imala dobro razrađenu strategiju, teško da bi imala proporcionalno istu stopu smrtnosti kao Italija, a 10 puta veću od našeg suseda, Finske - piše u pismu ovih naučnika.

- Da je ovde reč o dobro smišljenom planu i strategiji koja funkcioniše kako treba za prevenciju korona virusa, teško da bi polovina starih u Stokholmu bilo pod uticajem epidemije, kao i medicinski radnici. Moramo drastično da promenimo pristup. Dok se virus širi, neophodno je da se poveća socijalno distanciranje. Škole i restorani moraju da se zatvore kao što je to učinila Finska. Svako ko radi sa starijim osobama mora da nosi adekvatnu zaštitnu opremu. Takođe, pre masovnog testiranja trebalo bi utvrditi koji medicinski radnici su razvili imunitet od korona virusa kako bi se vratili na posao - piše u otvorenom pismu, a prenosi ga "Gardijen".

Grupa naučnika, takođe, predlaže da se kompletne porodice stave u kućnu izolaciju ukoliko je jedan od članova pozitivan na korona virusa.

"Nikad nisam video toliko mrtvih": Švedskoj preti katastrofa, vlasti se premišljaju o merama?

- Nikad nisam napisao ovoliko umrlica, nikad nisam radio ovoliko sati - kaže Isa Jakub, doktor koji radi u bolnici Sodersjukhuset, jednoj od najvećih državnih bolnica u Stokholmu.

On i njegove kolege ne mogu da veruju koliko pacijenata obolelih od korona virusa svakodnevno pristiže u njihovu ustanovu.

- Hajde da ovo uradimo zajedno, da se molimo za obolele zajedno... Za sve porodice koje ne mogu da vide svoje najmilije, za medicinsko osoblje koje se bori u ovim teškim vremenima - kaže iznemoglo dr Jakub.

Švedska nema mesta za mrtve: Ne znaju gde će sa telima, stavljaju ih na pod

Mediji u Švedskoj ranije su pisali da u Geteburgu i Stokholmu, dva najveća grada u zemlji, vlasti ne znaju gde će sa mrtvima, te koriste hladnjače i klizališta za odlaganje tela preminulih od korona virusa. Kako navodi “Swedish radio”, ova mera je doneta kako bi se sprečilo preopterećenje mrtvačnica i groblja dok se ne obavi sahrana tih osoba.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćupričanin

    14. april 2020 | 23:19

    Trenutno sam u Stockholmu,sve se odvija normalno... Niko ne prica o ovome čak retko ko i nosi zastitu... Vidi se u narodu da nesto nije u redu ali oni ne obracaju paznju na to,kafici restorani pabovi sve radi i svi piju,mada ovde je alkohol nacionalbi lek za svaku boljku 😣 Ako bude udarilo ima da nas satre sve do jednog,ovde arapi crnci i žutaći kolko ocete,ponasaju se ne civilizovano... Nemam pojam,kako bude bilo bice

  • Dušan

    15. april 2020 | 00:03

    Eto oni sami priznaju da nisu spremni i javno govore o svojim manama ali to ove zaljubljenike u nato uniju ni malo ne dotiče. Oni pišu bajke po šablonu da je napolju sve naj, naj, a kod nas ništa ne valja. Dok nebudemo počeli ceniti sebe i svoje neće nas ni drugi ceniti, što se na pojedincima i pokazalo. Ti što hoće u nato i eu njih niko ne ceni, svi kažu da oni hvataju samo sopstveni interes, imamo u Srbiji takvih istaknutijih pojedinaca pa sami procenite ko su oni i kakvi su ljudi...

  • Stivmqueen

    14. april 2020 | 20:56

    Eto pametni Svedjani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA