≫ 

Ova zemlja ima samo 159 potvrđenih slučajeva korona virusa i 3 osobe u bolnici

Za razliku od nje, ostale zemlje imaju po nekoliko hiljada obolelih

  • 0
Paragvaj koronavirus Foto: Tanjug/AP

Globalna pandemija korona virusa širi se svetom. Zahvatila je i zemlje Južne Amerike od kojih se, za sada, najbolje nosi Paragvaj koji ima najmanje zaraženih i najmanje preminulih.

U zemlji sa sedam miliona stanovnika do sada ima samo 159 potvrđenih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva. Samo su tri zaražene osobe hospitalizovane, a jedna osoba je na intenzivnoj nezi, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Za poređenje, Brazil ima 25.000 zaraženih, Peru 10.000, Čile gotovo 8.000, a Argentina više od 2.000 zaraženih. Urugvaj ima gotovo 500 potvrđenih slučajeva, a Bolivija 354.

Agresivne mere socijalnog distanciranja

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Paragvaju Luis Alberto Eskoto rekao je za Rojters da je uspeh zemlje posledica agresivnih mera socijalne distance.

- Njihov najbolji rezultat može se pripisati usvajanju mera socijalne distance i stavu koji stanovništvo ima uprkos tome što živi u teškim uslovima, nejednakosti i siromaštvu - rekao je.

Paragvaj koronavirus Foto: Tanjug/AP

Paragvajska vlada zatvorila je škole i obustavila velike događaje u drugoj nedelji marta. Nedugo zatim zatvorene su granice, vazdušne luke i naređen je potpuni karantin stanovništva s vrlo malo izuzetaka.

Policija i vojska paze na ulice i prodavnice, a kažnjeno je više od hiljadu ljudi zbog kršenja ograničenja.

Jako malo testiranja

Međutim, Paragvaj ima i jednu od najnižih stopa testiranja na virus, s 26,2 ispitivanja na 100.000 stanovnika, prema SZO-u i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji.

- Postoji izvesno potcenjivanje ovih izveštaja. Međutim, nepostojanje velike smrtnosti ili ozbiljnih slučajeva koji zasićuju sistem pokazuje da još nije došlo do eksponencijalnog širenja obolelih - rekla je senatorka i bivša ministarka zdravlja Esperanca Martinez.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA