Tramp razmatra ublažavanje mera u nekim državama do kraja aprila, stručnjaci misle drugačije

Guverneri američkih država, bilo da su republikanci ili demokrate, upozorili su na moguću uzurpaciju moći kada je Tramp u ponedeljak izjavio da će samo on doneti odluku da li će i kada biti ublažene restriktivne mere

  • 2
Donald Tramp Foto: Tanug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ne odbacuje mogućnost ublažavanja restriktivnih mera u nekim državama krajem aprila.

Tramp je izjavu dao u nameri da istakne da je on apsolutni autoritet koji odlučuje o uvođenju i ukidanju vanrednih mera.

Na primedbu i upozorenje guvernera dve najveće političke stranke, da Tramp "demomonstrira moć", američki predsednik je naglo promenio diskurs i rekao da prepušta guvernerima da odluče kada je pravi trenutak za ukidanje restriktivnih mera u njihovim državama, ali je ipak istakao da će prethodno morati da razgovaraju s njim lično o toj temi.

- Guverneri su ti koji snose odgovornost, ali će itekako poštovati mišljenje predsednika - izjavio je Tramp.

Guverneri američkih država, bilo da su republikanci ili demokrate, upozorili su na moguću uzurpaciju moći kada je Tramp u ponedeljak izjavio da će samo on doneti odluku da li će i kada biti ublažene restriktivne mere.

Oni su ukazali da su ustavom jasno definisana ograničenja predsedničkih ovlašćenja.

Ugledni američki infektolog dr Entoni Fauči ranije je izjavio novinaru AP da SAD još nisu ni blizu ublažavanju restriktivnih mera.

Njujork Amerika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kritika na račun američkog predsednika došla je i iz američkog Kongresa, od Nensi Pelosi, predsedavajuće Predstavničkog doma.

Ona je upozorila da se bez masovnog testiranja i jasnih pokazatelja o smirivanju epidemije ne mogu donositi odluke o ukidanju mera socijalnog distanciranja.

- Ako ne testiramo to je opasno i smrtonosno i bez testiranja ne možemo da vratimo život u normalne tokove - upozorila je Pelosi u svom pismu američkim zakonodavcima.

Tramp je u ponedeljak u Beloj kući izjavio: "Kada je neko predsednik SAD onda on ima potpuni autoritet. Guverneri to dobro znaju".

Ipak, guverneri, i demokrate i republikanci, jasno su poručili da oni to ne vide na isti način i da će oni odlučivati o tome kada će restriktivne mere biti ukinute, isto kao kada su donosile odluke o njihovom uvođenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA